Najnovije

Srbija, Rusija i rađanje novog sveta

Rusija i Srbija svedoče i aktivno učestvuju u stvaranju novog sveta koji se rađa naporima antiglobalističkih snaga ojačalih širom planete! Takozvani atlantizam – unipolarni poredak američko-britanske hegemonije – guši se na potezu od američkog komšiluka do kineskih obala, a centralna bitka se odvija u srcu Evroazije gde Rusija brani pravoslavnu civilizaciju u ratu koji je NATO poveo protiv nje u Ukrajini 2014.

Srbija i Rusija (Ilustracija: RIA Novosti)

Rusija i Srbija svedoče i aktivno učestvuju u stvaranju novog sveta koji se rađa naporima antiglobalističkih snaga ojačalih širom planete! Takozvani atlantizam – unipolarni poredak američko-britanske hegemonije – guši se na potezu od američkog komšiluka do kineskih obala, a centralna bitka se odvija u srcu Evroazije gde Rusija brani pravoslavnu civilizaciju u ratu koji je NATO poveo protiv nje u Ukrajini 2014.

Srpski narod u svim srpskim zemljama svestan je moralnog utemeljenja i međunarodno-pravnog osnova ruske specijalne operacije i zato jednoglasno podržava politiku neuvođenja sankcija bratskoj Rusiji. U slučaju uvođenja sankcija, vlast u Srbiji bi izgubila legitimitet, jer bi radila direktno suprotno od politike za koju je dobila podršku građana na izborima. Rusija se u Ukrajini bori i za Srbe, a Srbi to osećaju – poručeno je na prvom okruglom stolu udruženja Srpsko-rusko bratstvo.

– Udruženje Srpsko-rusko bratstvo zasnovano je na ljubavi i istorijskom savezništvu naša dva naroda, koje je utemeljio još Sveti Sava na zajedničkim moralnim i duhovnim vrednostima.

Aktuelna srpska spoljna politika zvanično se zasniva na četiri stuba, ali je samo ruski čvrst već 200 godina, rekao je uvodnom govoru Miloš Banđur i ukazao da se «tog stuba se ne možemo odreći radi dojučerašnjih protivnika koji su podržavali sve naše neprijatelje, oteli deo teritorije i ultimativno nas teraju da se svrstamo na njihovu stranu».

On je ukazao da sve zemlje koje je kolektivni zapad ponižavao sada učvršćuju saradnju, te da bi sankcije bile i ekonomski štetne kao što su naštetile, a bile bi i nemoralne.

– Rusija neće izdati Srbiju. Razlog zašto Rusija spominje «kosovski argument» u razgovoru sa Zapadom, nije da bi dala pravni argument, već da pokaže licemerje Zapada, poentirao je Banđur.

Slobodan Antonić je predstavio rezultate četiri istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da su građani Srbije različitih nacionalnosti listom protiv uvođenja sankcija Rusiji.

– Prvo istraživanje je radila NSPM (Nova srpska politička misao), prema kome je 82 odsto građana protiv sankcija, a samo 7 za sankcije (11 odsto nema mišljenje), što pokazuje da su građani jednodušno i jednoglasno protiv sankcija Rusiji!

I Institut za evropske poslove je dobio rezultat da je 76 odsto protiv sankcija, a Demostat 71 odsto protiv sankcija, pri čemu čak 50 odsto smatra da Srbija treba da bude neutralna i po cenu sankcija i nestašica. Dakle, ogroman procenat onih koji su čvrstog stava čak i po cenu «povratka u devedesete».

CRTA je pokazala da 72 odsto smatra da su za rat u Ukrajini krivi zapad i Ukrajina, 72 smatra da je Rusija morala da interveniše zbog širenja NATO na istok, a čak 83 odsto je protiv sankcija. Prema poslednjem istraživanju NSPM samo 4 odsto je za ulazak u NATO, i čak 80 odsto je protiv ulaska u EU po cenu gubitka Kosova, naveo je Antonić i ukazao da u svakom normalnom demokratskom društvu vlast mora da ovako impresivne rezultate uzme u obzir pri donošenju odluka.

– Međutim, naši mediji nastoje da rezultate zabašure nazivajući ih ruskom propagandom, netačnim rezultatima ili prosto degradiraju naš narod na maloletnike, na decu, koja ne znaju šta je za njih dobro. To je antidemokratski. Ono što je neophodno je da na sve te propagandne argumente mi odgovorimo tako što ćemo stvari objasniti onako kako one zaista jesu i to je uloga našeg udruženja – kazao je Antonić.

Branko Pavlović je ukazao da se sankcije ne mogu pravdati ni «usaglašavanjem sa EU, jer EU nema usaglašenu spoljnu politiku».

– Ovo što Brisel realizuje je spoljna politika Hilari Klinton: ajmo sankcije Rusiji, dajte Kosovu stolicu u UN, dajte unifikaciju BiH, moraš da uđeš u NATO, nema uvažavanja SPC… Dakle, kad bismo se saglasili, ovde bi ostao samo identitet koji radi za Majkrosoft! Naše saglasje oko ključnih nacionalnih pitanja zaslužuje medalju i ono je najveća politička snaga u Srbiji. To plaši one koji bi da skrenu sa puta, ali zbog ovih procenata ne mogu, rekao je Pavlović.

On je ukazao i na veliku transformaciju vojno-ekonomske snage u svetu koje određuju i međunarodni plan.

– Amerika propada, to govore brojke. Godine 1999. BDP Amerike je za 40 odsto bio veći nego zbir Rusije, Kine i Indije. Ove godine, Kina, Rusija i Indija su duplo veće od SAD. U vojnom smislu, Indija sa Rusijom ima zajedničke vojne projekte, Kina je povećala vojni budžet 14 puta! Spektakularno! NJihova mornarica je sada druga na svetu i godišnje floti dodaju flotu veličine francuske flote. Genijalna su bila rukovodstva Rusije i Kine kada su stvorila Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS, a od ukrajinskog majdana je došlo do neviđenog uzleta partnerstva između Rusije i Kine, da bi sad imali jednu Saudijsku Arabiju – ključni američki oslonac u arapskom svetu – da konkuriše i za Šangajsku organizaciju i za BRIKS.

Kina ima najveću ekonomski razmenu sa ASEAN-om, i zamislite taj ekonomski uzlet koji to može da apsorbuje. I sve funkcioneše na bazi konsenzusa. Zašto je to moguće? Zato što nema Amerike i kolektivnog Zapada! Meksiko nije uveo sankcije, njegov predsednik neće da se javi Bajdenu na telefon, a nama neko kaže da mi uvedemo sankcije. Nikaragva – čisti komunisti, grade sa Kinezima dvostruko veći kanal od Panamskog, a Amerika ne može ništa. U Kolumbiji levičar došao na vlast prvi put u istoriji. U Brazilu se vratio De Silva. U Argentini socijalisti na vlasti. U Peruu isto. Jel to po volji Amerike. Ne. A kako se desilo? Tako što se pojavio novi svet i otvara i nama mogućnosti na sto strana, naveo je Pavlović.

Izvor: Srpsko-rusko bratstvo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA