Najnovije

UKRAJINA PRIZNAJE NEZAVISNOST REPUBLIKE TATARSTAN: Rusija odreagovala

Pet poslanika propredsedničke partije Sluga naroda podnelo je ukrajinskom parlamentu rezoluciju „o priznavanju državnog suvereniteta i nezavisnosti Republike Tatarstan“.

Tatarstan (Foto: RIA Novosti)

Autori provokativnog dokumenta su parlamentarci Oleg Dunda, Julija Klimenko, Georgij Mazurašu, Marija Mezenceva i Vitalij Bezgin. Nacrt dokumenta je registrovan u Radi 9. novembra, ali tekst samog dokumenta još nije objavljen.

Rusija je već reagovala na ovu inicijativu ukrajinskih poslanika. Deputat Državne dume Mihail Šeremet nazvao je provokacijom nacrt poslanika Vrhovne rade o priznavanju nezavisnosti Tatarstana.

„Sve ovo je podla i podla provokacija ukrajinskih nacista koji su se nastanili u Kijevu. Ovakvim nestašlucima neće moći da potkopaju međuetničko jedinstvo i solidarnost u našoj zemlji'’, kazao je on. 

Šeremet je naglasio da su pokušaji Ukrajine da zabije klin između naroda Rusije osuđeni na propast i da kijevski režim nije u poziciji da se meša u međuetničko jedinstvo Rusije.

On je rekao da je Rusija danas ujedinjenija nego ikada u suočavanju sa spoljnom pretnjom.

Treba napomenuti da je 30. avgusta 1990. Tatarstan usvojio deklaraciju o državnom suverenitetu. Deklaracija o državnom suverenitetu Tatarske Sovjetske Socijalističke Republike, odobrena na drugoj sednici Vrhovnog saveta Tatarske SSR 30. avgusta 1990. godine, proglasila je državni suverenitet Tatarstana i transformisala je u Tatarsku Sovjetsku Socijalističku Republiku - Republiku Tatarstan.

Na sednici Vrhovnog saveta Tatarstana 24. oktobra 1991. usvojena je rezolucija o aktu o državnoj nezavisnosti republike „na osnovu Deklaracije o državnom suverenitetu Tatarske SSR“. Kao razlog su naveli i oduzimanje republičke kvote u Vrhovnom sovjetu SSSR-a i njen nedostatak „prava da učestvuje u potpisivanju sporazuma o ekonomskoj zajednici nezavisnih država“. Zbog toga je parlament odlučio da održi referendum o državnom statusu Tatarstana.

Međutim, u martu 1992. Ustavni sud RSFSR je utvrdio da su brojne odredbe Deklaracije, „koje su ograničavale delovanje ruskog zakonodavstva na teritoriji Tatarstana“, bile u suprotnosti sa Ustavom RSFSR iz 1978. godine. Rezolucija Vrhovnog saveta Tatarstana od 21. februara 1992. godine „O održavanju referenduma Republike Tatarstan o pitanju državnog statusa Republike Tatarstan“ takođe je priznata kao suprotna Ustavu RSFSR.

Ali referendum je održan i na osnovu njegovih rezultata u maju 1992. Vrhovni savet je proglasio suverenitet Tatarstana. 30. novembra 1992. Republika je usvojila novi Ustav. Dve godine kasnije, 15. februara 1994. godine, Rusija i Tatarstan su potpisale Ugovor „O razgraničenju nadležnosti i međusobnom delegiranju ovlašćenja između državnih organa Ruske Federacije i državnih organa Republike Tatarstan“.

Poslanici Vrhovne rade Ukrajine nisu prvi put izašli sa ovakvim inicijativama. Ranije je, sredinom oktobra, Vrhovna rada najavila priznanje nepostojeće „Republike Ičkerije“ kao „privremeno okupirane od strane Rusije“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u odgovoru Kijevu rekla da podnošenje predloga zakona o Ičkeriji u Vrhovnu Radu svedoči o ekstremističkoj ideologiji ukrajinskog rukovodstva.

O novom glavnom pravcu napada ukrajinske vojske pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA