Najnovije

"UKRAJINA NE MOŽE DA POBEDI" Američki general razbesneo Kijev!

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena pokušava da uveri Volodimira Zelenskog da ne pritiska Ukrajinu na mirovne pregovore sa Moskvom, nakon što je američki general pozvao na mirno rešenje sukoba

Foto: MO Ukrajine

Prema ukrajinskim i američkim zvaničnicima koje je taj list intervjuisao, Vašington je signalizirao Kijevu da svako zimsko zatišje u borbama „ne znači da bi pregovori trebalo da se održe odmah“, istovremeno obećavajući da će nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini.

Zabrinutost Ukrajine da bi SAD mogle da nateraju Kijev da traži mirovno rešenje sa Moskvom podstaknuta je nedavnim komentarima generala Marka Milija, šefa Zajedničkog generalštaba američke vojske, koji je rekao da Ukrajina ne može da ostvari vojnu pobedu, napominjući da bi zima mogla da bude prilika za diplomatski angažman.

„Kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir, iskoristite je. Iskoristite trenutak“, naveo je on. Rusija i SAD održale su u ponedeljak razgovore na visokom nivou u Ankari. Bela kuća je kasnije insistirala da bilo kakvo „rešavanje rata u Ukrajini“ nije na stolu, sugerišući da se pregovori vode oko nuklearnog oružja i američkih državljana u ruskom pritvoru, dok je Moskva odbila da otkrije o čemu su strane razgovarale.

Prema američkim zvaničnicima, poruke Vašingtona o diplomatskom rešenju ukrajinskog sukoba „zaoštravaju odnose“ između Vašingtona i Kijeva. Ovo je dodatno podstaknuto novim raskolom između američkih zvaničnika, pri čemu neki tvrde da je prerano za mirovne pregovore, dok drugi veruju da zima predstavlja šansu za diplomatiju.

Ova druga grupa vrši pritisak na svoje kolege u Vašingtonu da razmotre „ozbiljnije“ novu priliku za pregovore, ali do sada nisu uspeli da ubede američkog predsednika DŽoa Bajdena i mnoge članove njegove administracije, navodi se u izveštaju. Moskva je više puta najavljivala da neće isključiti razgovore sa Kijevom, optužujući Ukrajinu za nedostatak angažmana.

Kako su četvorica '’vagnerovaca'’ zauzela ukrajinski položaj, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA