Najnovije

EULEKS: Nismo zamenili kosovsku policiju na severu Kosova

Nakon podnošenja ostavki pripadnika policije srpske nacionalnosti na severu Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) poslala je tamo nove trupe, ali ne da bi obavljali ulogu policije, saopšteno je iz Misije, prenosi Telegrafi.

Euleks (Foto: Euleks)

Kako je objašnjeno, nakon što su Srbi sa severa napustili kosovsku policiju nastao je bezbednosni vakuum koji Euleks može samo delimično da popuni ali ne može da zameni Kosovsku policiju.

"U cilju pažljivog praćenja svih dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica na Kosovu, Specijalna jedinica policije Euleksa i Specijalna rezervna jedinica policije značajno su povećale svoje mobilne posmatračke patrole na ​​severu Kosova u koordinaciji sa Kosovskom policijom i Kforom. Od 16. novembra, pored značajnog povećanja mobilnih patrola za nadzor, službenici Specijalne jedinice policije Euleksa i Rezervne specijalizovane policijske jedinice vrše i pešačke patrole u četiri ​​opštine na severu Kosova", navodi se u saopštenju Euleksa.

Dodaju da Euleks prati situaciju na prelazima Jarinje i Bernjak, kroz prisustvo svoje specijalizovane policijske jedinice.

"Pripadnici Specijalne jedinice policije i Rezervne specijalizovane jedinice policije rade u smenama i vrše nadzorne patrole 24 sata, sedam dana u nedelji", navodi se.

Oni su takođe naveli da se viši policijski savetnici Euleksa za sever nalaze u kompleksu Severnog regiona Direkcije kosovske policije i daju savete kosovskoj policiji, kao i četiri policijske stanice pod njenom komandom u vezi sa određenim brojem o pitanjima koja se odnose na pružanje policijskih usluga.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA