Najnovije

Evropski poslanik poručio sa Kosova: „OVK teroristička“ i „Kosovo je Srbija“

Francuski političar i poslanik u Evropskom parlamentu, Nikolas Bej boravio je tri dana u poseti Balkanu, o čemu je uz fotografije izveštavao na svom profilu na društvenim mrežama. NJegove objave, posebno one sa Kosova u kojima je, između ostalog, navodio da je OVK "teroristička" i da je činila zločine, a da je Kosovo Srbija, izazvale su burne reakcije prištinskih zvaničnika i medija. Stigao je i zahtev da se ovaj poslanik proglasi za nepoželjnu osobu.

Kosovska Mitrovica. (Foto: Jutjub)

Bej je posetu regionu otpočeo prošle nedelje odlaskom u Beograd. Uz fotografiju crkve Svetog Marka na Tašmajdanu u objavi je poručio da mu se ukazala prilika da razgovara sa stanovništvom i verskim predstavnicima.

Iz Beograda je ujedno podsetio i na bombardovanje 1999. godine, uz pitanje Šta je bila krivica Srbije?

„Između 24. marta i 8. juna 1999. NATO avioni bombardovali su Beograd. Šta je bila krivica Srbije? Želja da sačuva nacionalni identitet i nezavisnost“, poručio je Bej.

Ovaj poslanik je potom obišao i spomenik zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi u centru Beograda, u parku Kalemegdan.

Nakon posete Beogradu uputio se ka Kosovu o čemu je izveštavao sa više objava na svom Fejsbuk profilu i video klipovima u kojima je sumirao utiske. Objavio je fotografiju zvečanske tvrđave i zastave koju je nazvao „simbolom nacije i naroda koji se bori da ne bude otet sa svoje teritorije“, piše KoSSev.

Potom se uslikao kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici sa trojicom Srba iz ovog grada odakle je poručio:

„1999. ovi ljudi borili su se danonoćno, rizikujući svoje živote, da ‘održe’ ovaj mitrovački most i spreče albanske teroriste OVK da upadnu na Sever Kosova. Oni su heroji srpskog naroda.“

Posetio je i Visoke Dečane odakle je izvestio o razgovoru sa igumanom Savom Janjićem, obišao je i crkvu Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu, manastir Gračanica, kao svetinje u Prizrenu. Posetio je i Gazimestan odakle se obratio još jednom video porukom na francuskom, navodeći da je Kosovo „srce srpskog naroda“. Ujedno je u jednoj od objava na srpskom poručio – „Kosovo je Srbija“.

Ovaj zvaničnik je takođe u više svojih postova govorio o spaljenim crkvama, o tome kako su Srbi morali da napuste svoje domove 1999. godine, dok je OVK opisivao kao terorističku organizaciju, navodeći da je ona odgovorna za zločine nad Srbima.

Poseta ovog zvaničnika, ali i objave koje su je pratile, izazvali su burne reakcije i kritike prištinskih zvaničnika.

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova, Petrit Seljimi, ocenio je kao rasističku jednu od objava poslanika iz Francuske.

„Kakav apsurdan tvit, lažljiva izjava, rasistički stav. Prizren je sigurno evropski, ali ti Nikolas sigurno nisi. Vi pripadate Putinovom i Miloševićevom svetu tame i smrti. Idite da tražite oproštaj u obližnjoj katedrali Svete Majke Tereze, albanske svetice“, naveo je Seljimi.

U međuvremenu je, kako javlja Zeri, poslanik Samoopredeljenja, Gramos Agušoli (Agusholli) zatražio da se ovaj poslanik proglasi za nepoželjnu osobu.

„Ništa manje nego non grata za ovog fašistu! Kada sam pročitao ovu izjavu, pomislio sam da su je dali verski predstavnici Srpske crkve, koji su blagoslovili srpske vojnike kada su krenuli da masakriraju kosovske Albance i Bošnjake u Srebrenici“, poručio je Agušoli.

Osim zvaničnika, kritički su o ovom poslaniku pisali i prištinski mediji. Opisuju ga kao člana krajnje desničarske partije a koja navodno „gaji mržnju“ prema imigrantima koji žive u Francuskoj, da širi „beskrupuloznu propagandu“ i da se „fašistički“ odnosi prema Kosovu i Albancima.

The Geopost je pisao da je ovaj poslanik „ekstremista“ koji koristi „neviđen i rasistički govor“.

Izveštavajući o Bejovim objavama, Gazeta Express javila je da je francuski poslanik u Evropskom parlamentu „eskalirao govor mržnje prema Albancima, šireći propagandu da su Srbi hrišćani proganjani“.

Albanian Post je u sličnom tonu izvestio da je ovaj poslanik došao na Kosovo da bi širio poruke mržnje i propagandu.

O stanju na ukrajinskom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Kossev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA