Najnovije

VAŽNO SAOPŠTENJE MOSKVE: Reakcija upotrebom nuklearnog oružja hipotetički dozvoljena

Rusija se u svojoj politici rukovodi postulatom o neprihvatljivosti nuklearnog rata i snosi posebnu odgovornost kao nuklearna sila, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Atomska bomba (Foto: Jutjub)

Napominje se da je reakcija upotrebom nuklearnog oružja hipotetički dozvoljena samo kao odgovor na agresiju upotrebom oružja za masovno uništenje. Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je u sadašnjoj teškoj situaciji koja se razvila zbog „neodgovornih i bestidnih radnji u cilju podrivanja nacionalne bezbednosti” ključno sprečiti vojnu konfrontaciju nuklearnih država.

Rusija takođe poziva druge nuklearne sile da odustanu od bilo kakvog pokušaja nanošenja štete vitalnim interesima jedne drugoj.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da Rusiji nije potreban nuklearni napad na Ukrajinu, jer to nema političkog i vojnog smisla. Takođe je savetovao da se pročita doktrina koja opisuje slučajeve kada Rusija može da upotrebi nuklearno oružje.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je 30. septembra ljude koji govore o nuklearnoj eskalaciji nazvao neodgovornim. Kremlj ne želi da razvija ovu temu, rekao je Peskov i pozvao sve da se „ponašaju odgovorno“.

O pogoršanju situacije na Bliskom Istoku pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA