Najnovije

CRNI SCENARIO ZA UKRAJINU: Vašington post: Rusija se sporazumela s Iranom o proizvodnji dronova

Rusija je postigla sporazum s Iranom o početku proizvodnje stotina bespilotnih letelica na ruskom tlu, preneo je Washington Post pozivajući se na obaveštajne podatke u koje su imale uvid američke i druge zapadne bezbednosne agencije.

Foto: Jutjub

Ovim su Moskva i Teheran produbili svoje odbrambene veze prema sporazumu po kojem će se dronovi iranskog dizajna graditi u Rusiji za upotrebu u Ukrajini, rekli su zapadni bezbednosni zvaničnici za Vašington post.

Ranije su Moskva i Teheran negirali da je došlo do isporuke oružja usred sukoba između Moskve i Kijeva.

Sporazum da se Rusiji da sopstvena traka za proizvodnju omogućiće Moskvi da brzo proširi svoj arsenal relativno jeftinih i veoma efikasnih iranskih bespilotnih letelica, objavio je list u subotu, pozivajući se na tri neidentifikovane osobe upoznate sa tim. Sporazum je navodno dogovoren ranije ovog meseca na sastanku u Iranu.

Ruske snage su od avgusta već rasporedile 400 iranskih dronova za napade, unapređujući svoju strategiju „nemilosrdnih vazdušnih napada na ukrajinske gradove“, navodi se u izveštaju. Bespilotne letelice koje se samodetoniraju, pune eksploziva, navodno su korišćene za uništavanje električnih objekata i druge infrastrukture.

Ugovor o proizvodnji bespilotnih letelica omogućio bi Rusiji da obezbedi snabdevanje precizno vođenom municijom, dok iranski lideri veruju da mogu da izbegnu dalje sankcije jer se dronovi ne bi sastavljali u njihovoj zemlji, navodi Post.

Navodi o isporuci oružja iz Irana Rusiji pojavili su se poslednjih meseci nakon što je Moskva počela da koristi bespilotne letelice kamikaze u Ukrajini. Kijev insistira da su bespilotne letelice, poznate kao Geran-2, zapravo bespilotne letelice Šahed-136 iranske proizvodnje. SAD i njihovi saveznici tvrde da Iran isporučuje Rusiji bespilotne letelice kršeći rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan rekao je da je njegova nacija Rusiji dala samo „mali broj dronova” mesecima pre nego što je sukob počeo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u oktobru da je svo oružje koje koriste ruske trupe iz domaćih zaliha i da se „sva dalja pitanja mogu uputiti Ministarstvu odbrane“.

Iranske rakete pretvoriće raketne napade na Ukrajinu u sistem

Rusija može da izvrši sistemske raketne napade na ukrajinske ciljeve ako dobije oružje od Irana.

Ovo je u emisiji TV kanala „Prjamoj“ rekao predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov, prenosi dopisnik „PolitNavigatora“.

Kako navodi Washington Post, Rusija i Iran ubrzano rade na prenosu dizajna i ključnih komponenti za bespilotne letelice (UAV), što bi moglo omogućiti da proizvodnja počne u roku od nekoliko meseci.

O pripremi Nemačke za rat pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA