Najnovije

ISHOD RATA U UKRAJINI DEFINISAĆE 21. VEK: Šef Pentagona o novom geopolitičkom poretku!

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je da će ishod rata u Ukrajini oblikovati geopolitički poredak u svetu u 21. veku!

Foto: riafan.ru

On je poručio da su "stabilnost i prosperitet" ugroženi zbog sukoba na istoku Evrope.

Ostin se obratio prisutnima na bezbednosnom forumu u Halifaksu (Kanada).

- Ishod rata u Ukrajini će pomoći da se definiše kurs globalne bezbednosti na početku 21. veka. Mi u Severnoj Americi nemamo opciju da se ne umešamo. Stabilnost i prosperitet sa obe strane Atlantskog okeana su ugroženi. Ruska vojna operacija je pokidala pravila međunarodnog prava zahvaljujući kojima smo svi bili bezbedni - rekao je Ostin.

Međunarodni poredak je termin koji se često koristi uz mrežu međunarodnih institucija u kojima dominiraju zapadne zemlje (Svetska banka, Svetska trgovinska organizacija, Ujedinjene nacije, Evropska unija i NATO), a koje su regulisale globalnu diplomatiju, trgovinu i sukobe od kraja Drugog svetskog rata. Komentarišući ovu činjenicu, ruski predsednik Vladimir Putin je ranije upozorio da ove organizacije, umesto da rade na dobrobiti čitavog čovečanstva, služe kao instrument "unipolarne hegemonije" pomoću koje Amerika drži ostatak sveta potčinjenim.

- Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da dovede do toga da autokrate širom sveta započnu trku u razvoju nuklearnog oružja. To može da dovede do opasne ere širenja nuklearnog naoružanja - dodao je Ostin.

Šef Pentagona je naveo i da je pomaganje Ukrajini u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država i da nema druge opcije osim da se to nastavi jer je malo verovatno da će mirovni pregovori početi uskoro. Ostin je istakao da, uprkos nadmoći u vojnom potencijalu, Rusija nije uspela da porazi Ukrajinu, koju sad očekuje oštra zima, jer ruske snage nastavljaju da vrše udare na infrastrukturu.

- Ukrajinski narod će radije biti bez grejanja i struje nego što će sesti za pregovore s Rusijom. Amerika neće biti uvučena u rat koji je pokrenuo Vladimir Putin, predsednik Ukrajine

Podsećamo, general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba američke armije, nedavno je izjavio da Ukrajina ima male šanse da pobedi u ratu i da bi trebalo da iskoristi priliku i započne mirovne pregovore s Moskvom.

Ovako se funkcioneri lavovski bore za KiM (VIDEO)

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA