Najnovije

UKRAJINSKI SVEŠTENIK: SBU je počinila smrtni greh (VIDEO)

Sveštenik Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije nazvao je sukob u Ukrajini „svađom“ tokom propovedi i pozvao parohijane da „prestanu sa svađama“. Snimak, koji je verovatno snimljen u službi, objavio je na društvenim mrežama Valerij Kulikov, poslanik Sarnenskog gradskog veća u Rovenskoj oblasti.

Kijevo-Pečerska lavra (Foto: RIA Novosti)

Duhovnik se obraća vernicima: „Morate ostati pošteni pred Bogom. Koliko nam je još ostalo?".

On je u besedi optužio SBU za „smrtne grehove” za postupke koje je ukrajinska bezbednosna služba „učinila ocu Anatoliju”. Ali šta je tačno u pitanju nije precizirano.

„SBU je počinila smrtni greh prema ocu Anatoliju i taj greh će proganjati potomke pripadnika SBU, njihove porodice, a onda će se oni pitati zašto su tako nesrećni. I njihova deca će patiti. I pitaće se šta su krivi i zašto su nesrećni. I oni su nesrećni jer im je Satana pomračio um'’, rekao je on.

Sveštenik je takođe pozvao svoje parohijane da budu „pošteni”.

Podsećamo, prethodno je SBU pokrenula krivični postupak zbog izvođenja pesme „Zvon lebdi, lebdi nad Rusijom“ u hramu Kijevo-Pečerske lavre. Pesma sadrži reči „budi se mati Rusijo“ zbog kojih je v.d. direktora SBU Vasilij Maljuk rekao je da će biti provereni "svi detalji incidenta koji se dogodio", rekavši da svi "treba da shvate da to šteti bezbednosti i interesima Ukrajine".

U međuvremenu, u Kijevo-pečerskoj lavri komentarisali su situaciju sa izvođenjem pesme o Rusiji od strane parohijana, koja je pevana za vreme molebana jeromonaha Zaharije. Mitropolit Pavel, iguman Lavre, izjavio je da je svešteniku već bilo zabranjeno da služi Božansku Liturgiju i da služi molitve, uprkos tome što sam Zaharija nije pevao ove pesme:

„Siguran sam da sam otac Zaharija nije pevao ove pesme. U hramu ne pevamo svetovne pesme, u hramu se pevaju samo hvale svetima, a ne veličanja nekome. U crkvama se moramo moliti za jedno – za mir, za što brži završetak rata'’, izjavio je on.

Zauzvrat, upravnik Lavre, arhimandrit Polikarp (Linenko), naglasio je da se to dogodilo tokom molitve kod ikone Bogorodice „Carice“, koja uvek okuplja mnogo ljudi.

„Ovaj moleban uvek služi jedan sveštenik, narod koji se okuplja je pevao. Nakon molebana, sveštenoslužitelj pomazuje narod osvećenim uljem sa ikone, a pošto se okuplja veliki broj ljudi, grupa aktivista peva razne duhovne himne ikoni”, rekao je on.

Arhimandrit je pojasnio da je jeromonah Zaharija služio moleban i bio zauzet. Obavljao je miropomazanje, komunicirao sa parohijanima i jednostavno nije čuo da pevaju „Zvon lebdi, lebdi nad Rusijom“.

„Na najvišem nivou arhijereja Lavre ovaj sveštenik je suspendovan od vršenja bogosluženja, u bliskoj budućnosti će se sastati duhovni savet Lavre, koji će analizirati ovu situaciju i odlučiti ko treba da bude kažnjen'’, zaključio je on.

Podsećamo, 15. novembra SBU je otvorila krivični slučaj nakon što je grupa vernika pevala pesmu o „veličanju Rusije“ na bogosluženju u Kijevo-Pečerskoj lavri. Istraga je u toku po članu 436-2 Krivičnog zakonika Ukrajine – „opravdanje, priznanje zakonitosti, negiranje oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu“.

O prisustvu NATO vojske u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA