Najnovije

Evropski parlament glasa: Ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne treba da napreduje

Evropski parlament danas će glasati o Rezoluciji o proširenju, čiji je autor hrvatski poslanik Tonino Picula.

Debata o Rezoluciji je otvorena sinoć na plenarnoj sednici, a u delu koji se tiče Srbije, traži se usaglašavanje sa spoljnom politikom Evropske unije, uvođenje sankcija Rusiji, ali i preispitivanje finansijske pomoći Srbiji kako bi se obezbedilo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima.

U Piculinom izveštaju se Evropskoj uniji preporučuje i da pojača "konstruktivnu saradnju sa vlastima Srbije i Kosova kako bi se postigao sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu uzajamnog priznavanja između tih dveju zemalja u okviru dijaloga Beograda i Prištine".

U amandmanu koji su predložile političke grupe evropskih socijalista navodi se da, ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne treba da napreduje na evropskom putu.

Tokom debate komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je zajednička spoljna politika zaista postala veoma važna u toku rata u Ukrajini, ali da brzina pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima pregovora za članstvo.

''EU je odgovorila odlučno na rusku invaziju Ukrajine. Nama treba podrška naših najbližih saveznika, naših suseda. Zajednička spoljna i bezbednosna politika je postala veoma važna u toku ovog rata. Međutim, prema našoj metodologiji proširenja i pregovaračkim okvirima, brzina pregovora za članstvo i finansijska podrška regionu ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima i zavisi od napretka naših partnera", naglasio je Varheji.

"Treba dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim sa EU", piše u Rezoluciji.

Solovjev otkrio pravi razlog zašto Rusija spasava život Zelenskom

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA