Najnovije

SPREMNA ZAMENA ZA ZELENSKOG: Ko može da dođe na njegovo mesto?

Što više traje sukob u Ukrajini, sve se više spekuliše o funkciji predsednika Ukrajine i ko može da je preuzme od aktuelnog lidera Vladimira Zelenskog

V ladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Najverovatnije će sadašnjeg predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zameniti glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Ovu pretpostavku je izneo vojni ekspert Jurij Knutov u intervjuu za ruski Peti kanal.

„Mislim da se sprema zamena za građanina Zelenskog u liku Zalužnog, i to je jasno vidljivo. Dakle, sasvim je moguće da će od Zelenskog uskoro biti zatraženo da podnese ostavku“, rekao je Knutov, prenosi TV kanal.

On je, u razgovoru sa novinarima, pojasnio da mogućnost ovakvog razvoja događaja potvrđuje medijska aktivnost ukrajinske vojske. Zalužni i cela njegova porodica počeli su da se često pojavljuju na naslovnicama vodećih listova Zapada. Sada zajedno, a često umesto bračnog para Zelenski, u stranim tabloidima se pojavljuje glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine. Zapadni mediji češće intervjuišu Zalužnog nego garanta „nezavisne“ (Ukrajine – prim. red.).

Knutov je naglasio da Zalužni u razgovoru sa stranim medijima daje veoma iskrene izjave, i to mu je dozvoljeno.

„NJegova poslednja izjava bila je u duhu činjenice da ako kijevske vlasti odluče da sklope mirovni sporazum (sa Rusijom), onda ćemo mi, vojska, učiniti sve da do tog sporazuma ne dođe“, precizirao je Knutov, napominjući odsustvo bilo kakve cenzure u izvoru kod Zalužnog.

Razlog za ostavku predsednika Zelenskog, prema rečima stručnjaka, biće veliki poraz ukrajinske vojske.

„U slučaju poraza Oružanih snaga Ukrajine, Zelenski može biti žrtveno jarac umesto Zalužnog, mogu mu prebaciti strele i naterati ga da podnese ostavku“, naglasio je Knutov.

On objašnjava ovaj aspekt činjenicom da je Zelenski bio aktivan inicijator nastavka velikih neprijateljstava. Zalužni, naprotiv, sada pokazuje potrebu za uzdržanijim stavom po ovom pitanju.

O sudbini ODKB-a pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA