Najnovije

CILJ - UNIŠTENJE RUSIJE! Formirana nova paravojna formacija Turan, regrutuju samo iskusne borce!

Militanti poreklom iz Kirgistana i Azerbejdžana formirali su na teritoriji Ukrajine nacionalistički bataljon Turan. Cilj ove jedinice je, kako ocenjuje ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin, da vrbuje predstavnike raznih država i uzdrma međuetničke i međuverske odnose u Rusiji.

Foto: ria.ru

Na internetu se pojavio video-snimak na kom komandant bataljona Turan, koji se nalazi u sastavu oružanih snaga Ukrajine, izjavljuje da pripadnici te jedinice planiraju da „unište režim Putina i Kadirova“. Na video-snimku, militanti ovog bataljona, spojenih prstiju, demonstriraju takozvanu vučju glavu – simbol ekstremno desničarskog fašističkog pokreta „Sivi vukovi“(„Bozkurt“).

Ne govore o Ukrajini

U bataljonu Turan, nalazi se oko 350 ljudi, uključujući plaćenike kazahstanskog, kirgiskog, ujgurskog porekla, kao i imigrante iz Azerbejdžana. NJihov komandant je tridesettrogodišnji Kudajbek ulu Almaz iz Kirgizije koji je pre početka specijalne vojne operacije radio kao nadničar i frizer.

U njegovom bataljonu Turanu, prema rečima Žilina, nalaze se rusofobno nastrojeni ljudi.

„Na video-snimku vođa bataljona uopšte ne govori o Ukrajini... NJegov cilj je da poremeti međuetničke i međuverske odnose u ruskoj državi. Zapravo, on priželjkuje da uništi Rusiju“, objašnjava sagovornik.

Ko finansira i oprema Turan

Prema rečima Žilina, nije isključeno da Turan finansiraju strane specijalne službe, recimo britanska.

„Što se tiče finansiranja, to će raditi iste strukture koje su nekada finansirale formiranje terorističke organizacije Islamska država. Pošto je Ukrajina postala poligon za testiranje oružja, pripadnici Turana na teritoriji ove zemlje stiču borbeno iskustvo koristeći savremenu vrstu zapadnog naoružanja. Posle toga, oni mogu da se prebace u bilo koje mesto na svetu. Postoji opasnost da mogu da se bave terorističkim aktivnostima i prave niz provokacije“, konstatuje stručnjak.

Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, koji takođe smatra da je velika verovatnoća da ovu organizaciju finansiraju tajne službe SAD i Velike Britanije.

„Na teritoriji Ukrajine ovi militanti su legalizovani budući da se ta zemlja nalazi pod kontrolom ukrajinske hunte. Međutim, nijedan militant neće raditi ništa besplatno. Oni se bore i ubijaju ljude za pare. Tako je uvek bilo. Ipak sumnjam da će uspeti nešto posebno da ostvare, ali nema dileme da će u bliskoj budućnosti svi slični ekstremisti biti likvidirani“, naglašava.

Prema pisanju ruskih medija, vlasti Kirgizije navode da je u decembru 2021.godine sadašnji komandant ovog bataljona otišao u Ukrajinu i počeo da radi kao frizer. Početkom specijalne vojne operacije, Kudajbek se prijavio kao dobrovoljac i počeo da služi u oružanim snagama Ukrajine.

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije saopštio je da su stavovi ovog građanina njihove zemlje „u suprotnosti sa stavom zvaničnih vlasti Kirgizije”, podsećajući da se „Kirgizija pridržava neutralnosti u događajima između Rusije i Ukrajine”.

Protiv ovog lica u Kirgiziji je trenutno pokrenuta istraga po članu Krivičnog zakonika koji sankcioniše učešće državljanina te zemlje u oružanim sukobima ili neprijateljstvima na teritoriji strane države ili obuka za izvršenje terorističkog akta. Za kršenje ovog člana zakona zaprećena je kazna zatvora od pet do osam godina.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA