Najnovije

Janković: Gašić sprečio kontrolu; Gašić: On je običan manipulator

BEOGRAD - Kancelarija Zaštitnika građana saopštila je da je ministar odbrane Bratislav Gašić danas "primorao" zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), kako se navodi, neprimerenim ponašanjem i neistinitim opaskama.
Sukob Gašić-Janković ne jenjava (Foto: JuTjub printskrin)

Sukob Gašić-Janković ne jenjava (Foto: JuTjub printskrin)

To se, kako se navodi u saopštenju, dogodilo u momentu dok je direktor Agencije general Petar Cvetković u svemu sarađivao sa ombudsmanom i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa. Pre nego što je Gašić uvredama primorao Zaštitnika građana i njegove saradnike da napuste sastanak, direktor VBA je pokazao Jankoviću operativni dokument od 7. okrobra. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv. Taj dokument, kako se navodi, sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsednika Vlade i više drugih lica. Dokument nije dostavljen Tužilaštvu, niti je njegova sadržina navedena u dokumentima koje je VBA dostavila tužilaštvu, napominje se u saopštenju. Cvetković je Zaštitniku građana rekao i da je naredbu o angažovanju VBA u tom slučaju dobio usmeno od ministra odbrane "nekoliko dana“ nakon događaja, zajedno sa rukovodiocem Uprave Vojne policije, kao i da ne zna da li je naredba kasnije došla i pismeno, navodi se u saospstenju i napominje da zaštitnik građana ima saznanja da jeste. Kako se navodi u saopštenju, ministar odbrane je zaštitnika nenajavljeno dočekao u kabinetu direktora VBA, a, kako se ocenjuje, njegovo ponašanje na početku i tokom sastanka bilo je ispod "svakog institucionalnog, pa i elementarnog nivoa pristojnosti". Ministar je prvo ponovo, kako piše, osporavao zakonsko ovlašćenje Zaštitnika građana da pristupi dokumentaciji o slučaju, govorio o njegovim navodnim "političkim ambicijama“, predlagao mu da svoja ovlašćenja iskoristi u svom privatnom slučaju. Takođe je, kako se navodi, prekidao razgovor direktora VBA i Zaštitnika građana i rekao Zaštitniku građana da je vojsku služio "u kantini, kafe kuhinji Svetka Kovača“. Sastanku su prisustvovali i viši savetnici u stručnoj službi Zaštitnika građana Nataša Miljković i Marko Jovanović, kao pukovnik Vladimir Marinković iz VBA, navodi se u saopštenju.

Gašić: Janković je manipulator

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije želeo večeras detaljnije da komentariše saopštenje Zaštitnika građana Saše Jankovića, ali je napomenuo da je reč o manipulatoru. "To je jedan manipulator, skandal majstor od koga sam danas samo tražio da objasni građanima Srbije kako je ubijen Predrag Gojković", rekao je Gašić Tanjugu istakavši da večerašnje saopštenje Jankovića vidi kao reakciju na njegovo pitanje ko je ubio Gojkovića. Dolazak Jankovića u Vojnobezbednosnu agenciju (VBA) pratile su televizijske ekipe. Iz Kancelarije Zaštitnika građana saopšteno je danas da je ministar odbrane, kako se tvrdi, "svojim neprimerenim ponašanjem i neistinitim opaskama primorao" Jankovića da prekine kontrolnu posetu VBA. Gašić je ranije danas izjavio da kao građanin traži da se razjasni na koji način je stradao prijatelj zaštitnika građana Saše Jankovića i da ništa ne prejudicira.
Pročitajte još:
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA