Najnovije

SLEDI ZAVRTANJE SLAVINE? Kijev gubi podršku, Zapad već ispraznio vojna skladišta

Zapad je počeo da oseća nadolazeće posledice pomoći pružene Kijevu, siguran je kolumnista "Gardijana" Sajmon Tisdal. On ističe da u Evropu dolazi „ogromna humanitarna i migraciona kriza", od koje se neće sakriti nijedna članica EU. Istovremeno, od 30 zemalja NATO, 20 je već iscrpilo mogućnosti za isporuku oružja Ukrajini, piše NJujork Tajms.

Foto: ria.ru

Tisdal je skrenuo pažnju na to, da u mnogim evropskim prestonicama ljudi izlaze na ulice zbog posledica antiruskih sankcija. Posledice sukoba u Ukrajini već pogađaju zapadne igrače, a Kijev je u opasnosti da izgubi tako važnu podršku partnera.

- Sada je tek novembar, a najgora zima za sve tek dolazi - piše kolumnista.

Prema njegovim rečima, tempo isporuke oružja i kredita Ukrajini već je počeo da opada. Zapadni igrači su skoro ispraznili svoja vojna skladišta, a snabdevanje modernijim dizajnom je „ograničeno problemima u proizvodnji".

Od 30 zemalja NATO-a, 20 je već iscrpilo mogućnosti za isporuku oružja Ukrajini, piše New York Times pozivajući se na predstavnika Severnoatlantske alijanse.

- Male zemlje su iscrpele svoj potencijal, a 20 od 30 članica NATO-a su se značajno istrošile - objasnio je izvor.

Sagovornik lista je precizirao da je preostalih deset država spremno da nastavi da pruža pomoć Kijevu.

- Posebno veći saveznici. Govorimo o Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji - navodi se u izdanju.

Istovremeno, početkom novembra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da Rim ne priprema nove isporuke naoružanja za Ukrajinu, ali nije isključio mogućnost da vlasti preispitaju pristup u okviru NATO sporazuma.

Zbog ruske specijalne operacije, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje vojnom opremom samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih trupa. Kako je istakao predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, akcije zapadnih zemalja će imati samo negativan efekat.

Borba za ovaj grad na istoku Ukrajine je najžešća bitka od početka rata! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA