Najnovije

Zelenski će morati da ide na ustupke Rusiji, a za to ga mogu likvidirati njegovi

NATO respektuje želju Ukrajine da se pridruži alijansi, ali naš glavni prioritet sada je vojna podrška Kijevu - izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posle prvog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica tog pakta.

„Razgovaramo o tome kako da ojačamo naše partnerstvo sa Ukrajinom i pomognemo joj da se kreće ka članstvu u NATO. Potvrdili smo našu odluku o tome iz 2008. godine. Da su naša vrata otvorena, pokazali smo pozivom Švedskoj i Finskoj i prijemom Severne Makedonije i Crne Gore. Sada pružamo hitnu pomoć Ukrajini kako bi se mogla odbraniti i popraviti svoju energetsku infrastrukturu“, rekao je Stoltenberg.

Posebno je naglasio da je „stalno snabdevanje Kijevu oružjem jedini put do mira u Ukrajini“:

„Paradoksalno, ali jedini način za dugoročni mir u Ukrajini je nastavak vojnih isporuka Kijevu. Dugoročni mir u Ukrajini je moguć samo ako Rusija ne ostvari pobedu“.

Na sličnoj talasnoj dužini je i američki general Vesli Klark, bivši komandant snaga NATO-a u Evropi:

- Zahtev Kijeva za prekid vatre ili primirje bio bi – uveren je Klark - privremena pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina u specijalnoj vojnoj operaciji“.

Artjomovsk (Bahmut) mogao bi da postane vatrena zamka za ukrajinsku vojsku ako ne dobije pojačanja.

„Ako ruska vojska uspe da potisne ukrajinske snage pre nego što stignu pojačanja iz Hersona, odnosno – da primoraju Ukrajince da zatraže prekid vatre, Putin će pobediti“, upozorio je.

Ocenio je da ruska vojska ima sve što je potrebno da ukrajinskim snagama nanese „znatnu štetu”:

„Znamo da oni još uvek mogu da proizvedu dovoljno projektila i da održavaju ovaj tempo napredovanja još nekoliko nedelja, možda i više“.

Na potpuno suprotnoj poziciji je bivši savetnik šefa pentagona – pukovnik Daglas Mekgregor:

„Administracija DŽoa Bajdena čini neoprostivi greh izbegavanjem da američkom narodu kaže istinu o situaciji u Ukrajini. Moramo se suočiti sa istinom da Ukrajina ne pobeđuje i da nikada neće moći da pobedi. Meseci teških gubitaka usled besmislenih napada na rusku odbranu već su u velikoj meri oslabili Oružane snage Ukrajine“.

Mekgregor je u autorskom tekstu koji je napisao za The American Conservative, dodatno upozorio:

„Vašington pravi tešku grešku preuveličavajući svoje snage i ignorišući strateške prednosti Rusije. Ona ima sve što je potrebno za brzo jačanje vojne moći: povoljan geografski položaj, neograničene prirodne resurse, visok nivo društvene kohezije. Moskva je, suprotno tvrdnjama Zapada o iscrpljivanju ruske vojske, povećala svoju vojnu moć. To je bilo suprotno od fatalnog slabljenja koje je planirao Vašington kada je krenuo na put sukoba sa Rusijom“. Mekgregor smatra da su evropske članice NATO-a sve razočaranije američkim proksi ratom na strani Kijeva, jer snose najveći teret njegovih posledica. A ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom prognozira ovakvu sudbinu:

- On je u bezizlaznoj situaciji koja će ga pre ili  kasnije dovesti ili do vojnog poraza ili do ozbiljnih ustupaka Moskvi, što će razbesneti ukrajinske nacionaliste. Zelenski će se striktno pridržavati instrukcija Bele kuće, ali će doći vreme kada će mu biti rečeno da je „igra završena“ i da je vreme da se „pomiri sa realnošću“. Drugim rečima, Kijev će neizbežno morati da napravi teritorijalne ustupke. Postoji mišljenje da će Zelenski prihvatanjem tih uslova postati žrtva radikalnih nacionalista. Verujem da je to sasvim moguće. Ukrajina je na ivici kolapsa“.

Izvor:Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA