Najnovije

Vučić planira privatizaciju EPS-a, a nacionalizaciju NIS-a!

U intervjuu britanskom Fajnenšel tajmsu, a sa ciljem dodvoravanja političkom zapadu, Aleksanar Vučić je ponovo otvorio pitanje potencijalne nacionalizacije Naftne industrije Srbije.

Miroslav Parović iz NArodnog slobodarskog pokreta kaže da oni koji sa Vučićem rade na toj stvari svesno obmanjuju javnost o nekoliko vrlo važnih činjenica. 

- Prvo, NIS nije privatizovan u klasičnom smislu već je većinski deo akcija prodat ruskom partneru u skladu sa međunarodnim sporazumom između Srbije i Rusije. Elementi toga sporazuma su da se Rusija obavezuje da će pored 400 miliona evra koliko je uplatila u budžet Republike Srbije još izgraditi magistralni gasovod što je urađeno, skladište gasa što je urađeno, investicije u unapređenje NIS-a od minimum pola milijarde evra što je urađeno. Dakle, nacionalizacijom NIS-a srušili bi se i drugi elementi međudržavnog sporazuma vrednog više milijardi evra.

Drugo, NIS je u poslednjih deset godina proširio poslovanje na region, a kroz ulaganje od preko dve milijarde evra napravljena je respektabilna kompanija koja je postala lider u regionu. Samo u prvih devet meseci ove godine NIS je u budžet Srbije uplatio 185 milijardi dinara na ime različitih poreza i akciza, a ukupna neto dobit kompanije je gotovo 70 milijardi dinara u čemu naša država učestvuje sa 30% koliko je preostalo vlasništvo. Primera radi, pre privatizacije maksimalna neto dobit za 100% vlasništva iznosila je 100 miliona evra,  a pri tome su tada kao delovi kompanije bili Srbijagas i Transnafta koji su potom izdvojeni i nalaze se u državnom vlasništvu. Treba reći i to da se država novim rebalanskom budžeta sprema da preuzme skoro 700 miliona evra gubitaka EPS-a i Srbijagasa i da će upravo dobro poslovanje NIS-a da nadomesti dobar deo ovog gubitka. 

Treće, dok priča o nacionalizaciji NIS-a Vučić preko novog aranžmana sa MMF-om priprema privatizaciju elektroenergstekog sistema. Tako da se postavlja pitanje da li se u svrhu podmirenja tog kredita želi nasilno srušiti energetski sporazum sa Rusijom?! – pita Parović.

Šta Dejan Berić kaže o napuštanju Hersona saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA