Najnovije

NOVA PUTINOVA PRETNJA ZAPADU: Balistička raketa JARS postavljena u borbeni položaj!

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije na svojoj televiziji objavilo je snimak postavljanja interkontinentalne balističke rakete kompleksa “Jars” sa nuklearnom bojevom glavom

JARS. (Foto: ria.ru)

„NJujork post“ je objavio tekst u kome tvrdi da ruski predsednik ovim snimkom potvrđuje svoju nuklearnu pretnju Zapadu tako što priprema za upotrebu masivnu nuklearnu raketu koja može da pogodi SAD i Veliku Britaniju.

Na snimcima se vidi trenutak kada pripadnici strateških raketnih snaga postavljaju interkontinentalnu balističku raketu Jars u raketni silos u bazi Kozelsk u Kaluškom regionu jugozapadno od Moskve.

Kako navodi ovaj američki mediji interkontinetalna balistička raketa ima domet 12.000 km i postavljena je u silos pomoću posebnog vozila za transport i utovar rakete u silos.

Kako navodi ovaj mediji ova raketa ima nuklearnu bojevu glavu koja je 12 puta jača od one koja je uništila Hirošima, pozivaju se inače na ruski list Kosmolskaja pravda.

Pretpostavlja se da je video prilog urađen povodom Dana strateških raketnih snaga koji pada 17. decembra, kada je i planirana vežba.

Komandant raketnih snaga pukovnik Aleksi Sokolov rekao je da je najnovija vežba namenjena slanju poruke Zapadu, pošto su i SAD i Evropa u dometu rakete.

„Važnost ove operacije je u tome što će raketa biti stavljena na borbeno dežurstvo po rasporedu“, rekao je on.

„Otadžbina će dobiti još jedno nuklearno raketno oružje, koje će omogućiti rešavanje svih zadataka na strateškom nivou.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je bilo potrebno samo nekoliko sati da se raketa ugradi u silos pomoću posebne jedinice za transport i utovar. Raketna baza Kozelsk je u renoviranju.

Vesti o pripremama stižu nekoliko dana nakon što je Putin otkazao svoju godišnju konferenciju za štampu na kraju godine, što je podstaklo sve veće spekulacije o njegovom zdravlju i napretku ruske 10-mesečne invazije na Ukrajinu.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA