Najnovije

ZALUŽNI KRENUO U AKCIJU: Pobuna naroda može da bude vrlo opasna

Ala Martinok, spoljašnja savetnica Zalužnog, smenjena je nakon što je naciji poručila da će njihovi sinovi umreti dostojanstveno, a ne od cigle koja bi mogla slučajno da im padne na glavu.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni otpustio je svoju savetnicu Alu Martinok, koja je u intervjuu za Jutub kanal "ISLND TV" izjavila da roditelji Ukrajinaca koji su podložni mobilizaciji ne treba da brinu o tome da njihovi sinovi mogu poginuti, pošto će smrt, kako je rekla, "svakako stići sve".

"Nije potrebna ova histerija. Svi ćemo u svakom slučaju umreti. Niko od nas nije večan. Ali, čak i ako se tako desi, mnogo je bolje otići sa ovog sveta dostojanstveno, nego ići po ulici i da na tebe padne cigla", rekla je ona. 

Ukrajinci, kako kaže Martinok, treba da veruju u to da je njihov sin "zaista heroj" i "cvet nacije", a ne da razmišljaju o njihovoj potencijalnoj pogibiji na frontu.

RUSI JURIŠAJU - UKRAJINCI BEŽE SA POLOŽAJA: Veliko napredovanje i osvajanje teritorija

Zalužni je, komentarišući njenu izjavu, poručio da njegovi spoljašnji savetnici nemaju pravo da javno komentarišu bilo šta u njegovo ime.   

Poslednji komentari usledili su nakon što se u Ukrajini pokrenula priča oko novog nacrta zakona o mobilizaciji. Između ostalog, ovaj dokument, ako bude usvojen, predviđa spuštanje starosne granice za mobilizaciju sa 27 do 25 godina, ali i mobilisanje invalida treće grupe. Takođe, kako piše "Strana.ua", nove izmene mogu uključivati i obaveznu vojnu registraciju za ukrajinske građane u inostranstvu, a mediji prenose i da Kijev razmatra načine na koje ove odbegle građane može naterati da se vrate u Ukrajinu. Po tom pitanju, vlasti razgovaraju sa vladama drugih zemalja, iako je deo njih već odbio da sarađuje sa Ukrajinom.

ŽESTOK UDARAC ISKANDER-a - Rusi pogodili radarsku stanicu, šteta 140 miliona evra

Vojna registracija, prema novom dokumentu, postaje obavezna za sve građane Ukrajine od 18 do 60 godina. Za sada, pak, nema obavezne mobilizacije žena - one se, prema ovom nacrtu zakona, mogu prijaviti dobrovoljno. 

Ruska strana tvrdi da je od početka SVO Ukrajina izgubila 383.000 vojnika. Kontraofanziva koštala je Ukrajinu života 159.000 ljudi. 

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA