Najnovije

ZAHAROVA OŠTRO O ANTIRUSKIM SANKCIJAMA: Žestoko oplela po EU

Novi paket sankcija Rusiji imaće isti efekat kao i svi prethodni – pogoršanje socijalno-ekonomskih problema u samoj Evropskoj uniji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova. (Foto: ria.ru)

Prema njenim rečima, odluka o novim sankcijama ne donosi ništa principijelno novo u odnosima sa EU.

- Evropski rukovodioci nesposobni su da se izvuku iz začaranog kruga ograničenja i priznaju štetnost svih antiruskih sankcija i politike pritiska na Rusiju“, ocenila je Zaharova.

Ona je ocenila da su se zbog nepromišljenih koraka Brisela, građani EU već suočili sa energetskim deficitom i neviđenom „sankcionom inflacijom“, kao i da se nad evropskom ekonomijom nadvila realna pretnja deindustrijalizaciji.

Takođe, zbog antiruske politike EU, smatra ona, naneta je i nanosi se značajna šteta zemljama u razvoju u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, koje ne mogu da konkurišu zapadnim državama u borbi za resurse.

Portparolka je zaključila i da EU mora da preduzme sveobuhvatne mere za izuzimanje iz sankcija ograničenja koja otežavaju isporuku žita i đubriva iz Rusije u treće zemlje.

Prema njenim rečima, zabrana emitovanja još četiri ruska medija na teritoriji zemalja članica EU predstavlja „autoritarnu meru“, a autoritarne mere su za Brisel postale „uobičajena praksa“.

Evropska unija i zvanično je objavila deveti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije.

Novi paket sankcija uključuje, između ostalog, stavljanje na crnu listu gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata, a među njima su ruske oružane snage, pojedinačni zvaničnici, odbrambene kompanije, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA