Najnovije

POKUŠAJ ATENTATA NA NAČELNIKA RUSKOG GENERALŠTABA: Amerikanci pokušali da spreče

SAD su pokušale da spreče Ukrajinu da izvrši atentat na Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, piše NJujork tajms.

Valerij Gerasimov (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Anonimni izvori su rekli za američki list da je pokušaj atentata bio planiran kada je general stigao u zonu specijalne vojne operacije. Prema njihovim rečima, SAD su znale za putovanje Gerasimova na front, ali Vašington nije podelio ovu informaciju sa Kijevom iz straha da bi u slučaju pokušaja atentata mogao da počne rat između SAD i Rusije.

Ukrajinska strana je ipak znala za dolazak Gerasimova na liniju fronta, a Kijev je odlučio da deluje samostalno. Tada je Vašington, posle internih diskusija, preduzeo „izvanredan korak” tražeći od Ukrajine da otkaže napad, saznaje list.

Ukrajina potvrdila pokušaj atentata na Gerasimova

U članku se ne navodi period u kome su se desili opisani događaji. Međutim, prema ruskom Ministarstvu odbrane, Gerasimov je u julu putovao u zonu SVO. Zatim je načelnik Generalštaba izvršio smotru ruskih grupacija trupa, dobio izveštaje od komandanata o upotrebi trupa u izvršavanju zadataka Severnog vojnog okruga, kao i drugih zvaničnika o pitanjima borbene podrške za dejstva ruske vojske u raznim pravcima.

Kasnije je Aleksej Arestovič, savetnik kabineta predsednika Ukrajine, potvrdio pokušaj atentata na Gerasimova. "Bilo je tako. Gerasimov je bio u Izjumu, a zatim su Oružane snage Ukrajine gađale štab [gde je bio Gerasimov]“, rekao je on. Međutim, prema njegovim rečima, Gerasimov je u tom trenutku već bio na drugom položaju.

Ruska strana nije komentarisala odlazakl Gerasimova u Izjum. Takođe nisu komentarisali gađanje štaba u kojem se on nalazio.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine ocenio kvalitete ruskih generala

U septembru je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao da je Valerij Gerasimov neprevaziđen vojni strateg i istakao njegovu inteligenciju.

„Odrastao sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvek verujem da je sva vojna nauka u Rusiji. Učio sam kod Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je najpametniji među ljudima“, naglasio je ukrajinski vojskovođa. Prema rečima Zalužnog, kompletni radovi načelnika ruskog generalštaba nalaze se u njegovoj kancelariji.

Zalužni je takođe uporedio komandanta ruskih snaga u zoni specijalnih vojnih operacija, generala armije Sergeja Surovikina, sa vojskovođom iz vremena cara Petra I.

„Pogledate ga i shvatite da ili radite zadatak, ili ... (ste gotovi – prim. red.)“, rekao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine o Surovikinu..

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA