Najnovije

KIJEV KAŽNJAVA HERSONSKE JEVREJE: Sudiće im za veleizdaju

Jevrejska zajednica u Hersonu se našla na udaru kijevskih vlasti nakon što su Oružane snage Ukrajine povratili kontrolu nad gradom.

Davidova zvezda (Foto: Pixabay)

Kako je juče preneo izraelski list Tajms of Izrael, kijevske vlasti optužuju jevrejsku zajednicu Hersona za saradnju sa ruskom vojskom. Lokalne jevrejske lidere ukrajinske snage bezbednosti optužuju za „kolaboracionizam“ zbog njihovih postupaka tokom perioda kada je grad bio pod ruskom kontrolom. Konkretno, ozbiljni problemi su se pojavili kod poglavara zajednice, rabina Josefa Jicaka Volfa. Između marta i novembra dozvolio je jevrejskim ruskim vojnicima da se mole u ​​lokalnoj sinagogi.

Sam rabin je rekao da ga je filozofija pokreta Habad-Lubavič, čije principe ispoveda, primorala da nakon ulaska ruske vojske u grad zajedno sa svojim štićenicima ostane u Hersonu. Za Jevreje, deo njihovog razumevanja vere je da ostanu sa svojom zajednicom bez obzira na sve. Međutim, prema zakonima Ukrajine, usvojenim nakon početka specijalne operacije Ruske Federacije, za svoje postupke rabin može biti osuđen na doživotni zatvor. Istina, Volf može da izbegne takav razvoj događaja, pošto je samo nekoliko dana nakon zauzimanja grada od strane Oružanih snaga Ukrajine, otišao u Nemačku.

Američki NJujoek Tajms je prethodno pisao o problemima koje su imali Jevreji Hersona nakon što je grad prešao pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine. Kolumnista DŽefri Getelman je saopštio da ukrajinske vlasti progone pripadnika hersonske jevrejske zajednice Ilju Karamalikova. Kako se ispostavilo, sredinom novembra lokalni odred civilne samoodbrane na čelu sa Karamalikovim, koji je pronašao ranjenog ruskog pilota u gradu, nije ga ubio, već ga je predao ruskoj vojsci. Zbog toga, Karamalikov se takođe suočava sa dugom zatvorskom kaznom.

A šta je najpoznatiji ruski Jevrejin rekao o Zelenskom, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA