Najnovije

Vladimir Prebiračević: Interes Srbije je sveobuhvatna saradnja sa Rusijom i evroazijskim prostorom

Pod naslovom „Odbrambeni i bezbednosni aspekti nezavisnosti Srbije“ 14. decembra održan je drugi po redu Okrugli sto Srpsko-ruskog bratstva.

Vladimir Prebiračević (Foto: Jutjub)

Na skupu su govorili general dr Luka Kastratović, general prof. dr Mitar Kovač, prof.dr Srđan Perišić, dr Dragan Petrović i mr Vladimir Prebiračević. Zajednička ocena učesnika je ta da je bezbednost Srbije neraskidivo vezana za saradnju sa Rusijom, budući da Amerika namerava da „Kosovo“ i BiH uvuče u NATO, kako bi osigurala svoje geostrateške interese na ovim prostorima. Rešenje je u političkoj hrabrosti da se Srbija iznutra brani vraćanjem vojnog roka i civilne odbrane, a spolja prekidanjem politike prikrivenog ulaska u NATO, što bi značilo i uspostavljanje realne neutralnosti kroz razvoj saradnje i sa ODKB na onaj nivo saradnje koji danas postoji sa NATO.

Ove i druge preporuke i ocene, učesnici su dali odgovarajući na pitanja koja je na početku ovog skupa, postavio prof. dr Srđan Perišić:

Kako čuvati bezbednost i suverenitet Srbije u uslovima širenja NATO, u uslovima odbrane Kosova i Metohije i u uslovima pritisaka NATO na Srbe u BiH i RS?

Kako dalje izraziti vojnu neutralnost Srbije i da lu je uopšte moguće da Srbija bude vojno neutralna dok je politički opredeljena za EU?

Da li je Srbija od NATO agresije 1999. godine do današnjg dana izgradila adekvatnu odbrambenu politiku?

Kako očuvati nezavisnost Srbije dok traje globalni sukob na relaciji Zapad-Rusija koji je počeo 2014. godine?

Direktor Srpsko-ruskog centra „Majak“ Vladimir Prebiračević ocenio je da je interes Srbije “sveobuhvatna saradnja Rusijom i evroazijskim prostorom jer ona može samo da doprinese kvalitetu života i bezbednosti”.

– Za bezbednost zemlje kao naša je izuzetno bitno da ima obučeno stanovništvo, ne samo za slučaj vojne pretnje, nego za slučajeve drugih vanrednih okolnosti koje bi mogle da nastupe. Zato moramo vratiti služenje vojnog roka kako bi naša zemlja imala perspektivu u ovako složenom istorijskom trenutku i okruženju. Trebalo bi da se ugledamo na Izrael, gde i žene i muškarci služe vojsku. Iako će se priča uvek prebaciti na to da je za tako nešto teško pronaći finansije, smatram da ovde nije pitanje da li treba da se vrati, nego ono mora da se vrati, a pare moraju da se nađu – rekao je Prebiračević.

On je ukazao i na to da nema suvereniteta u bezbednosti bez suvereniteta u ostalim oblastima od vitalnog nacionalnog značaja kao što su energetika, prehrambena industrija, obrazovanje i identitet. Srbija mora da vrati obrazovanje pod svoje okrilje svoje inda udžbenike iz netehničkih nauka ponovo moramo da pišemo sami, a ne da nam stranci pišu srpsku istoriju “svake godine tendenciozno izostavljajući ponešto od izuzetnog značaja za naš identitet i istorijsko sećanje”.

Izvor: Srpsko-rusko bratstvo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA