Najnovije

LUDILO KIJEVSKOG REŽIMA - RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA: Zelenski najavio nove mere protiv "verskih organizacija povezanih sa Rusijom"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je nove mere za zabranu verskih organizacija za koje se smatra da su povezane sa Rusijom. On je rekao da taj potez ima za cilj da zaštiti „duhovnu nezavisnost“ nacije usred sukoba Kijeva sa Moskvom.

Saopštenje dolazi u trenutku kada je SBU, bezbednosna agencija Ukrajine, pokrenula, kako je nazvala, „kontraobaveštajnu“ akciju na nekoliko lokacija Ukrajinske pravoslavne crkve u tri regiona. Racije i pretresi su usmereni na najmanje osam verskih objekata, sa ciljem da se identifikuju pojedinci za koje se sumnja da navodno potkopavaju suverenitet Ukrajine.

Zelenski je juče saopštio da je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu održao sastanak na kome se razmatralo o „brojnim činjenicama o vezama određenih verskih krugova u Ukrajini sa državom agresorom“. Savet je naložio ukrajinskoj vladi da uvede zakon koji bi onemogućio da „verske organizacije koje su povezane sa centrima uticaja“ u Rusiji deluju u zemlji, rekao je Zelenski.

Kijev je takođe naložio da se ispitaju aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve i utvrdi da li ima verske veze sa Moskovskom patrijaršijom. U tom slučaju, ukrajinske vlasti će „preduzeti mere propisane zakonom“.

Savet je takođe optužio ruske specijalne službe za „subverzivne aktivnosti“ u verskoj sferi i naložio svim organima nacionalne bezbednosti da „identifikuju i suprotstave se“ ovim navodnim naporima. Prema rečima Zelenskog, Kijev će takođe uvesti lične sankcije određenom broju pojedinaca, a očekuje se da će lista biti objavljena u bliskoj budućnosti.

Ukrajinske vlasti takođe nameravaju da provere da li verske organizacije imaju pravo da koriste imovinu koja se nalazi na teritoriji Kijevopečerske lavre, rekao je Zelenski očigledno pozivajući se na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja trenutno upravlja tim objektom.

SBU je prošle nedelje izvršila upad u lavru, koja se smatra najistaknutijim pravoslavnim manastirom u Ukrajini. SBU je saopštila da želi da spreči navodne „subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi“ i da proveri tvrdnje da se koristi za skrivanje „timova diverzanata, stranih državljana i oružja“.

SBU je u četvrtak saopštila da je sveštenstvo lavre optuženo za zločin „veličanja Rusije“, nakon što je dobila dojavu da su sveštenik i nekoliko „saučesnika“ hvalili „ruski svet“.

U Ukrajini su već dugo verske tenzije, sa brojnim entitetima koji tvrde da su oni prava "Ukrajinska pravoslavna crkva", dovodeći u pitanje autoritet Moskovske patrijaršije.

Ukrajina pred potpunim slomom

Izvor:Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA