Najnovije

RASKOLNICI PREUZELI KIJEVO-PEČERSKU LAVRU: Svetinja oteta od Moskovske patrijaršije

Sveto-Uspenska Kijevo-Pečerska lavra postala je deo raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), saopštio je arhiepiskop Jevstratij (Zorja) na društvenoj Fejsbuku.

Kijevo-Pečerska lavra (Foto: RIA Novosti)

Ranije su svi hramovi kompleksa Kijevo-Pečerske lavre bili pod kontrolom Moskovske patrijaršije.

„Sveto-Uspenska Kijevsko-pečerska lavra registrovana je kao manastir u okviru PCU. Registrovana je povelja Sveto-Uspenske Kijevo-Pečerske lavre (muškog manastira) Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU). Izjave pravnog lica kao deo pomesne Crkve upisan je 2. decembra u Jedinstveni državni registar“, napisao je arhijerej.

On je napomenuo da je mitropolit kijevski i cele Ukrajine po službenoj dužnosti svešteni arhimandrit, odnosno kanonski i duhovni poglavar Kijevske lavre, a odlukom „sinoda“ mitropolit Epifanije je postavljen na čelo manastira kao pravno lice.

Zauzvrat, savetnik Patrijarha moskovskog i cele Rusije, protojerej Nikolaj Balašov, naglasio je da vlasti nisu poništile registraciju Kijevo-Pečerske lavre kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC). Istovremeno, on je naglasio da se „u atmosferi mržnje prema pravoslavlju i prezira prema sopstvenim građanima“, koja vlada u zemlji, takav korak ne može isključiti.

U stvarnosti, kako je objasnio patrijarhov savetnik, juče su registrovali, a danas uneli u državni registar, povelju „paralelnog“ manastira raskolničke PCU „Kijevo-pečerska lavra“, koju je odobrio njen „sinod“ u maju.

SBU je prethodno pokrenula krivični postupak zbog sumnje da je u Lavri izvedena pesma o „veličanju Rusije“. NJen namesnik mitropolit Pavel (Lebed) rekao je da je ocu Zahariji, koji je dozvolio parohijanima da pevaju „svetovnu pesmu koja nema veze sa bogosluženjem“, zabranjeno obavljanje liturgija i molitava.

Služba bezbednosti Ukrajine je 22. novembra izvršila „kontraobaveštajne aktivnosti“ na teritoriji Lavre i u još dva manastira, kao i u Sarnjskoj eparhiji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Rovenskoj oblasti. Tada su snage bezbednosti ispitale više od 50 ljudi i pronašle „prorusku literaturu“. Prema rečima mitropolita Antonija, reč je o vaskršnjim porukama patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, koje su poslate svim eparhijama Moskovske patrijaršije, kao i o knjigama koje osuđuju ukrajinske raskolnike.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA