Najnovije

Nikad bolji budžet ili vojvođanska kasa puna rupa

Poslanici Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine će u četvrtak raspravljati o predlogu budžeta za 2023. godinu. Vlast smatra da je reč o razvojnom budžetu koji će doprineti razvoju pokrajine, dok opozicija navodi da će inflacija „pojesti” dobar deo novca za sledeću godinu.

Banovina (Foto: Vlada AP Vojvodine)

Poslanik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine iz Srpske napredne stranke Nenad Borović kaže da je predloženi budžet razvojni i za sajt „Politike” kaže da po prvi put na prihodnoj strani u istoriji Vojvodine, u kasi ima više od 100 milijardi dinara. Dodaje da je to maksimum i da tako nikada nije bilo.

„Predloženi budžet veći je za 20,1 milijardu, odnosno za 22,7 odsto u odnosu na ovogodišnji. Mnogo veći kvalitet kada je u pitanju prihodna strana budžeta jeste njegova dobra struktura. Mi sada imamo, posle dugo vremena, da deo koji se odnosi na slobodna budžetska sredstva, kada se odbiju transferi, je dosta smanjen. Mi sada imamo 52 milijarde slobodnih budžetskih sredstava što je operativni deo budžeta”, kaže Borović.

Predlogom pokrajinske vlade, obim vojvođanskog budžeta iznosio bi 108,5 milijardi dinara. Fiskalni deficit projektovan je u iznosu od 9,3 milijarde dinara ili 9,5 odsto ukupnih prihoda. Kapitalni deo budžeta je 34,5 milijardi dinara, gotovo 32 odsto od ukupnog budžeta.

„Nama iz SNS-a se stalno spočitava da onih famoznih sedam odsto koliko mora da se odvoji za pokrajinu, navodno nikako da bude ispoštovan. Međutim, kada se pogleda koliko se izdvaja iz republičkog budžeta za Vojvodinu i struktura pokrajinskog budžeta, to je već 6,7 odsto. Kada se na to dodaju i republički transferi iz kojih se finansiraju kapitalne investicije u Vojvodini, a koji ne idu preko budžeta, onda je taj procenat zagarantovan Ustavom odavno ispunjen”, ističe Nenad Borović.

Poslanik Srpske radikalne stranke u vojvođanskom parlamentu Đurađ Jakšić kaže da je vojvođanski budžet za sledeću godinu veoma loš i za sajt „Politike” kaže da to najbolje svedoči da su poslanici radikala podneli 31 amandman „sa namerom da oplemene predlog budžeta”.

„Sugerišemo da se usmeravaju sredstva sa promašenih i nepotrebnih programa i projekata na one stvari koje su od životnog i egzistencijalnog značaja za ljude koji žive u severnoj srpskoj pokrajini. Međutim, po već ustaljenoj praksi, vojvođanska vlada je odbacila sve naše amandmane, tako da je budžet za sledeću godinu ostao pun rupa i praznina. To što na papiru piše da će u budžetu biti 108 milijardi dinara, što je za dvadeset milijardi više nego za ovu godinu, je to u suštini samo nominalno povećanje i kada se malo zagrebe po površini u suštini se vidi da je situacija daleko od ružičaste. Razlog je što imamo rekordnu inflaciju koja je u novembru premašila 15 odsto, a sve je realno poskupelo tridesetak procenata”, ističe Đurađ Jakšić.

Ipak, da podsetimo da su planom pokrajinskog budžeta za 2023. najznačajnija ulaganja izgradnja novog objekta OŠ „Miloš Crnjanski” i fiskulturne sale u Gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu, nastavak izgradnje sportske sale u Novom Kneževcu i rekonstrukcije stadiona u Zrenjaninu. Pokrajinska vlada će finansirati rekonstrukciju „Kamenice 1”, rekonstrukciju Klinike za urologiju, Klinike za oftalmologiju, Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju, Klinike za otorinolaringologiju i Klinike za plastičnu hirurgiju u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, zatim Jedinice intenzivne nege i kardiohirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Sveti Vrači” u Novom Kneževcu. Novac je obezbeđen i za pripremu tehničke dokumentacije za dogradnju Naučno-tehnološkog parka i objekta studentskog restorana.

Obezbeđena su sredstva za početak radova na uređenju i revitalizaciji Almaškog kraja, koje zajednički finansiraju Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Nastaviće se ulaganje u rekonstrukciju Studija M i izgradnju „Muzeja 20 21“ u Novom Sadu, a izdvojen je i novac za završetak Doma kulture u Vrbasu. Biće finansirana izgradnja fabrike vode u Temerinu i rekonstrukcija postojećih postrojenja u Beočinu i Odžacima, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrdniku. Za obnovu lokalne putne mreže u AP Vojvodini planirano je ulaganje od dve milijarde dinara.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA