Najnovije

AUSTRALIJA SE SPREMA ZA RAT SA KINOM: Uvek uz Ameriku

Više vojnih analitičara u Australiji je pozvalo vladu te zemlje da kupi najnovije američke bombardere B 21. Taj avion je dobio zvanični naziv „rajder”, koji označava „napadača u dubini neprijateljske teritorije”. Naziv ne treba da čudi jer je B 21 „nevidljivi” avion, koji neprimećeno treba da se probije kroz neprijateljsku protiv-vazdušnu odbranu.

Australijska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Australije)

Kako je B21 javnosti predstavljen početkom ovog meseca,  većina informacija o njemu i dalje tajna. Ali, poznato je da njegov dolet iznosi 9,600 kilometara i da može da nosi teret – bojevi komplet, od deset tona.

Cena jednog aviona iznosi približno 700 miliona dolara a za jednu eskadrilu od 12 letelica treba izdvojiti od 25 do 28 milijardi dolara.  Inače. Taj avion kod Amerikanaca treba da penzioniše ostarelu flotu bombardera B 52 i B 1.

Australija je izolovan kontinent i postavlja se logično pitanje šta će toj zemlji „nevidljivi” avion. Sigurno ga neće koristiti protiv vojnih efektiva Papua Nove Gvineje, gde se veruje da neka plemena još primenjuju kanibalizam.

Odgovor na to dali su spomenuti vojni analitičari, koji vladu u Kanberi ubeđuju da avione kupi zbog mogućnosti koje ta letelica nudi u slučaju rata sa Kinom. Da, dobro ste pročitali, Kinom.

U razradi scenarija o mogućem sukobu, oni idu tako daleko da su izračunali da je bombarder B 21 korisniji nego šest aviona F 35. On, kao i  B 21, ima „nevidljiva” svojstva zbog čega ih radari teže uočavaju. Ali, „rajder” ima znatno veći domet što znači da bi do mogućih ciljeva u Kini mogao da stigne i okolnim putem. Recimo, preko Himalaja.

Australija upravo radi i na jačanju svoje mornarice. U toku je izbor između američkim i britanskih podmornica, koje će imati nuklearni pogon. Planirana je nabavka osam do deset podmornica, od kojih bi dve trebalo da stignu iz inostranstva dok bi ostale bile proizvedene u Australiji. Ako pobede Amerikanci, to će biti podmornice klase „Virdžinija”, koje u odnosu na britanske takmace, imaju prednost u vidu mogućnosti da krstareće rakete ispaljuju vertikalno.

Podmornicu klase „Virdžinija”, zvanične oznake SSN-774 proizvodi DŽeneral dajnemiks ilektrik. Ona može da operiše na otvorenom okeanu ali i u priobalnim vodama. Nosi 40 krstarećih raketa, dugačka je 115 metara, i roni do dubine od 490 metara. Posadu čini 120 mornara i 14 oficira.  Jedna podmornica košta 2,6 milijardi dolara a godišnji troškovi održavanja iznose 50 miliona dolara po plovnoj jedinici.

Australija je pouzdan partner i saveznik Amerike. Učestvovala je u ratu u Koreji, Vijetnamu i Avganistanu. U napadu na Irak 2003. godine Australija se pridružila  Amerikancima da bi, kako je otkriveno u zvaničnim dokumentima, „ojačala savezništvo” sa Vašingtonom.

Iz svega navedenog, ako Amerika uđe u sukob sa Kinom, Australija će biti uz nju. Mada,  geostrateški položaj Australije je sve nepovoljniji. Glavni izazov je Kina na severu dok se na zapadu rađa još jedna sila – Indija.

Novi Bajdenov gaf pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA