Najnovije

"KRIM JE KLJUČNA TERITORIJA": Bivši američki general ukazuje na glavnu prepreku za pobedu Ukrajine

General u penziji Ben Hodžis, Nekadašnji komandant američkih snaga u Evropi prognozira kada i kako bi Ukrajina mogla da osvoji Krim, ali i šta ih koči

Ruska vojska. (Foto: mil.ru)

Nekadašnji komandant američkih snaga u Evropi, general u penziji Ben Hodžis predvideo je vreme deokupacije ukrajinskog poluostrva

Po njegovom mišljenju, da bi se oslobodio Krim, nije potrebno bacati tenkove na Perekop.

Tokom sastanka u Atlantskom savetu u Vašingtonu, Ben Hodžis je rekao da će Krim biti oslobođen do kraja sledećeg leta - do kraja avgusta 2023. godine, prenosi RBC-Ukrajina. Za to je, po njegovom mišljenju, dovoljno da se redovno granatiraju pravci njegovog snabdevanja - Kerčki most i kopneni koridor kroz Melitopolj.

Oslobođenje Krima: Prognoza generala Bena Hodžisa

- Kada bi Ukrajinci sada imali rakete dugog dometa ATACMS, mogli bi da bombarduju svaki ruski štab, svako transportno čvorište ili skladište municije na Krimu, a to bi poluostrvo učinilo nepodesnim za prisustvo ruskih oružanih snaga - naglasio je Hodžis.

Američki general smatra da Ukrajinci još nemaju ovo oružje u svom arsenalu, jer previše ljudi u administraciji predsednika SAD sumnja da Rusi uopšte mogu biti primorani da napuste Krim.

- Negde u dubini srca veruju da je to nemoguće i da će takav pokušaj dovesti do eskalacije uz upotrebu atomske bombe - objašnjava stručnjak.
Prema Hodžisu, Bela kuća treba da kaže: Želimo da Ukrajina pobedi. I učinićemo sve da Ukrajina pobedi.

- Da su to rekli, svi razgovori o tome koliko i kakvo oružje dati ne bi ni bili predmet rasprave - naglasio je general.

Međutim, prema njegovim rečima, sve dok Rusija kontroliše Krim, imajući tamo vojne baze, poluostrvo će ostati platforma za otpočinjanje novog rata.

- Mislim da je Krim ključ pobede. Ovo je ključna teritorija. Ako ne pomognemo Ukrajini da vrati svoj suverenitet na Krimu, onda ćemo za nekoliko godina zagarantovano dobiti sledeću fazu ovog sukoba - kaže Hodžis. On je dodao da je danas još sigurniji u svoju prognozu nego pre mesec dana.

Da li je Rusija spremna za ofanzivu u februaru? Hodžisovo mišljenje

Američki general se pre neki dan nije složio sa prognozom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je izjavio da Ruska Federacija priprema oko 200.000 novih vojnika za nastavak ofanzive u februaru.

Ben Hodžis je na Tviteru rekao da je malo verovatno da će Rusija moći da pokrene novu ofanzivu u februaru sledeće godine, pošto postoje sumnje u njenu sposobnost da prikupi neophodne i dobro obučene snage za to.

- Sumnjam da će Rusija za ovo vreme uspeti da okupi snage ove veličine, barem ne bilo kakvog kvaliteta. Preuveličavanje potencijala za nove ruske ofanzive vetar je u leđa onima koji traže razloge da ne nastave da podržavaju Ukrajinu - napisao je bivši komandant američkih snaga u Evropi.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA