Najnovije

VOJNI SAVEZ RUSIJE I KINE: Vojni ekspert otkriva šta će staviti tačku na planove Zapada

Vojni ekspert, kapetan 1. ranga, i doktor vojnih nauka, Konstantin Sivkov, je u izjavi za ruske medije rekao, da će vojni savez Rusije i Kine uskoro staviti tačku, na grabežljive planove Zapada.

Ruska i kineska vojska. (Foto: Jutjub)

Još na poslednjem samitu G20 u Indoneziji, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, najavio je spremnost Pekinga da sarađuje sa Moskvom. Ministar spoljnih poslova NR Kine, je istakao, da je Kina spremna, da zajedno sa Rusijom promoviše razvoj multipolarnog sveta.

Moskva je već uspostavila bliske trgovinske i finansijske odnose sa Pekingom, i takav savez predstavlja ozbiljnog ekonomskog konkurenta Zapadu. Međutim, ne samo trgovinsko partnerstvo sila, već i vojna alijansa, koja, kako je u razgovoru za medije naglasio analitičar Sivkov, već postoji, može da uzbuni zapadni svet.

„To de facto već postoji. Redovno sprovodimo vežbe svih vrsta. Za sada još nema politički dizajn“, primetio je ekspert.

Na sajtu NATO-a se tvrdi, da je Alijansa stvorena za „bezbednost severnoatlantskog regiona“. Uprkos tome, najnovije odluke bloka zemalja koje predvode SAD, demonstriraju celom svetu grabežljivu politiku alijanse, koja samo podržava doktrinu Vašingtona o prevlasti SAD, u savremenom svetskom poretku.

Sadašnje realnosti, su sposobne da uvedu rekonstrukciju snaga, i dovedu svet do multipolarnog poretka, slabeći uticaj Vašingtona i njegovih zapadnih saveznika. Grupe kao što su BRIKS i OPEK+ već su imale značajan uticaj na planove SAD, da se etabliraju kao svetski ekonomski lider.

Odlučujući trenutak u formiranju novog sistema uticaja, biće formiranje vojnog saveza između Rusije i Kine. Kako je u razgovoru primetio analitičar Sivkov, takva sila je sposobna da pruži otpor Severnoatlantskoj alijansi.

„Moćne oružane snage, koje su u stanju da se takmiče sa oružanim snagama NATO-a“, odgovorio je analitičar na pitanje, šta bi ujedinjenje NR Kine i Ruske Federacije moglo dati u vojnoj sferi.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA