Najnovije

ZENESKI PONIŽEN U AMERICI: Pare ne padaju s neba!

Od 213 republikanaca u donjem domu Kongresa SAD, svega 86 je bilo prisustvo obraćanju ukrajinskog predsednika u Kongresu.

Volodimir Zelenski. (Foto: Jutjub)

Od 213 republikanskih poslanika u Predstavničkom domu američkog kongresa, svega 86 njih se pojavilo u sredu da sasluša ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako se obraća Kongresu u Vašingtonu, piše "Hil". 

Dolazak Zelenskog u SAD bilo je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru. Zelenski se tokom posete zahvalio SAD na podršci i zatražio nove količine teškog naoružanja, uključujući tenkove i avione.

Jedan deo republikanaca, međutim, zahteva od vlade veću transparentnost kada je u pitanju dalje slanje resursa Ukrajini.

"Nažalost, ono što večeras nisam čula bilo je jasno objašnjenje gde je otišlo prvih 50 milijardi dolara koje smo poslali da podržimo njihove napore", rekla je kongresmenka Loren Bobert, koja je prisustvovala govoru Zelenskog, u video poruci na Tviteru. 

Ona je dodala da "neće podržati slanje dodatnog novca u ovaj rat" dok se ne završi revizija.

Podsetimo, republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin prošlog meseca je inicirala rezoluciju kojom se zahteva revizija finansija koje je američka vlada dala kako bi pomogla Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Inicijativa je poražena tesnom većinom u Predstavničkom domu, a demokrate su tvrdile da bi se time poslao pogrešan signal Kijevu. 
Grin je takođe osudila nove zahteve Zelenskog na Tviteru. "Ovo je apsurdno. Stavite Ameriku na prvo mesto", napisala je Grin u objavi.

Republikanski poslanik Čip Roj opisao je obraćanje Zelenskog pred Kongresom kao još "iste predstave" koju su demokrate koristile da ubede glasače da će se pare za Ukrajinu "magično stvoriti niotkuda".

Kongres je u utorak predstavio novi budžet za finansiranje Ukrajine, a koji premašuje 44 milijarde dolara.

Pentagon je takođe predstavio dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara, koji uključuje raketne PVO sisteme "patriot", transportna oklopna vozila, bacače granata, kao i municiju za artiljeriju i tenkove.

Moskva je u više navrata govorila da strano oružje neće promeniti tok sukoba i da bi samo izazvalo više smrtnih slučajeva u Ukrajini.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA