Najnovije

Kalonzo Musioka poslednja nada Kenijaca

Kalonzo Musioka, lider opozicije i jedan od omiljenih političara u Keniji, napunio je juče 69 godina.

Musioka koji se nalazi na čelu Wiper koalicije iza sebe ima blistavu karijeru. Već sa 32 godine postao je član Parlamenta, a nakon toga i ministar pa sve do potpredsednika Kenije.

I pored političke karijere duge 37, godina Kalonzo Musioka u Keniji, čak i među glasačima drugih stranaka, važi za poštenog političara. To je retkost i za Evropu i SAD, a tek u političkom životu Afrike.

Tu svoju crtu pokazao je i na predhodnim izborima kada je radi višeg interesa i kako bi se izbeglo rasipanje glasova podržao 77 godina starog Railu Odingu, koji nije hteo da odustane od kandidature jer mu je zbog starosti ovo bila poslednja šansa da se kandiduje za mesto predsednika. Ipak, Kaloznzova žrtva bila je uzaludna jer je Raila izgubio trku od sadašnjeg predsedika Kenije Vilijama Ruta. Po mnogima ishod izbora bo bi drugačiji da je Kalonzo bio kandidat umesto Raile.

Kalonzo pripada suverenističkom pokretu koji želi da Keniju odvoji od zavisnosti i uticaja spolja koji nije prestao ni nakon kraja kolonijalne ere. On uviđa da su brojni problemi koje Kenija ima posledica i dalje snažnog uticaja nekadaših kolonijalnih sila i želi da za svoj narod obezbedi punu kontrolu nad sopstvenom državom i izbori se sa korupcijom koja prati predhodne režime.

 

Kalonzo ovog puta kreće u novu borbu kao nesporni lider opozicije jer su ostali relevantni politički lideri u godinama kada više ne mogu da prate ritam političkog života u Keniji. I dalje pun energije i spreman da zada udarac korumpiranim elitama na nekim budućim izborima. Po mnogima on je poslednja nada za spas Kenije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA