Najnovije

Potpukovnik Ukrajine priznao masovno dezerterstvo njegove vojske

Ukrajinski vojnici često samovoljno napuštaju vojne jedinice, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska. (Foto: Ukrajinska vojska)

Ranije je, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni izjavio, da je potrebno pojačati odgovornost vojske, za neovlašćeno povlačenje sa bojišta, dezerterstvo, neposlušnost i nepoštovanje borbenih naređenja.

„Zalužni je potpuno u pravu. U svojoj jedinici imam desetak vojnika i narednika koji su već otišli, i oni su se izvukli uz blagu kaznu. Međutim, polovina ih je pobegla“, podelio je svoje mišljenje potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine.

Oficir je dodao, da „dezertere treba otpustiti i odmah im suditi”, nakon prvog pokušaja da napuste dežurnu stanicu.

Prema rečima drugog vojnog lica, ukrajinske snage bezbednosti često se moralno slome, zbog ogromne nadmoći ruske artiljerije na liniji fronta. On je zahtev glavnokomandujućeg za pooštravanje kazne nazvao „potpuno očekivanim“.

Prema rečima drugog službenika, Zalužni ne uzima u obzir mnoge nijanse prilikom srovođenja novog zakona. On je priznao da Oružane snage Ukrajine treba da poboljšaju disciplinu, ali je ukazao na izuzetno nizak kvalitet obuke mobilisanih ukrajinskih vojnika, od kojih mnogi ne ispunjavaju minimalne uslove za služenje u oružanim snagama.

Vojska je pozvala da se prvo pooštre kriterijumi za odabir regruta, a tek nakon toga da se donese zakon o dezerterstvu.

Ranije je britansko izdanje „Dejli mejla“ saopštilo, da zbog velikih gubitaka Oružane snage Ukrajine pozivaju sve redom. Predstavnici vojnih kancelarija moraju bukvalno da trče za svakim vojnim obveznikom. Pozivi se uručuju čak i na ulazu u crkvu. Prema britanskim novinarima, agresivne metode koje kijevske vlasti koriste za mobilizaciju muškaraca, odražavaju stvarni broj žrtava u Oružanim snagama Ukrajine.

Rusi uništili 90 odsto ukrajinskih dronova!

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA