Najnovije

SRPSKO-RUSKI CENTAR ''MAJAK'': Drugo obeležavanje godišnjice dolaska Bele ruske emigracije u Srbiju

Drugo obeležavanje dolaska Bele ruske emigracije u Srbiju, koje već postaje tradicionalno, održano je na Banstolu u Hramu Marije Magdaline.

Obeležavanje godišnjice dolaska Bele emigracije (Foto: Majak)

'’Srpsko-ruski centar ”Majak” će svake godine organizovati ovaj događaj u spomen i sećanje na rusku braću koja su potražila utočište u Srbiji a koja su samo koju godinu pre toga ušli u Prvi svetski rat na strani Srbije iako im taj rat u tom momentu nikako nije odgovarao. Ruska emigracija je Srbiji donela razvoj umetnosti i kulture, razvoj obrazovanja i nauke kao i građevinarstva i arhitekture i mnogih drugih oblasti jer su mahom bili visoko obrazovani emigranti.

Srbija se seća ovih ljudi koji su sa sobom nosili i veru u Boga i tu u Sremskim Karlovcima oformili Rusku pravoslavnu zagraničnu crkvu pod Mitropolitom Hrapovickim. Ruska braća i sestre koji su došli pre jednog veka u Srbiju doprineli su našoj državi i našem narodu na čemu smo im zahvalni, navodi se u saopštenju '’Majaka'’.

U Hramu Marije Magdaline na Banstolu služen je i parastos za sve Belogardejce i generala Vrangela koji je takođe živeo neko vreme u Sremskim Karlovcima a gde mu je i otac sahranjen. Liturgiji i parastosu  je prisustvovalo 40-ak ljudi, a starešina Hrama Siniša Hrvačević je služio parastos. Kratak osvrt na značaj obeležavanja ovog događaja ukazali su direktor Srpsko- ruskog centra “Majak” Vladimir Prebiračević i specijalni savetnik pukovnik Sreten Egerić.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA