Najnovije

RUSI POSTAVILI SMRTONOSNU ZAMKU: Usledio fatalan udarac na infrastrukturu kod Kijeva

Vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov otkriva na koji način su Rusi uspeli da pirmenom nove taktike zadaju fatalan udarac na infrastrukturu Ukrajine i njenu PVO

Foto: pixabay. com

Ruske trupe su promenile taktiku izvođenja raketnih udara na infrastrukturu Ukrajine i njenu PVO (PVO).

Kao rezultat napada 29. decembra, pored uništenja kritične infrastrukture, bilo je moguće uništiti i dva PVO sistema- kod Kijeva i u Odeskoj oblasti.

Vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov rekao je za ruski portal MK kako su sada organizovani udari i zašto je ukrajinski sistem nemoćan protiv njih.

Napadi na infrastrukturu Ukrajine počeli su noću. Dronovi „Geran-2“ napali su vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u centralnim regionima Ukrajine i pogodili skladišta naoružanja i opreme, kao i mesta razmeštanja sistema PVO u oblastima Harkova, Zaporožja, Dnjepropetrovska, Odeske i Nikolajevske oblasti. .

Dronovi su takođe pogađali ciljeve u Slavjansku i Kramatorsku, uključujući skladište artiljerijske municije.

Kao što su primetili brojni stručnjaci, pre udara krstarećih raketa, iznad većine objekata pojavili su se simulatori vazdušnih ciljeva sa Luneberg sočivima (oni imitiraju efektivnu površinu rasejanja pravih ciljeva velikih veličina - na primer, borbene letelice - "MK") . Takvi uređaji se koriste za otvaranje područja protivvazdušne odbrane. Nakon što su Ukrajinci potrošili projektile na mamce, počela je glavna faza našeg napada.

Ujutro 29. decembra izvršen je masivan udar krstarećih raketa Kalibar, kao i raketa sa vazdušnim lansiranjem Kh-101, Kh-22 i Kh-32. Ukupno, prema ukrajinskim izvorima, u napadu je bilo uključeno najmanje 120 projektila.

Prema rečima vojnog analitičara Jurija Knutova, posebnost poslednjih masovnih udara na kritične infrastrukturne objekte Ukrajine leži u „složenosti i promeni sastava sredstava za napad“.

- Ako smo ranije koristili samo rakete Kalibar, a zatim se uključilo još dronova kamikaza tipa Geran, sada koristimo bespilotne letelice koje idu ispred skoro najvećeg dela raketa i ometaju sistem PVO, terajući neprijatelja da troši rakete na ekstremno jeftine i beskorisne dronovi - rekao je stručnjak.

Drugo, udarna grupa uključuje rakete Kh-58 i Kh-31P. Reč je o protivradarskim raketama koje se automatski navode radarskim snopom ukrajinskih protivvazdušnih sistema S-300 i Buk. Dakle, ako je reč o Buku, kompleks je potpuno uništen, a ako je reč o kompleksu S-300, onda je uništen radar, što čini lansere praktično beskorisnim.

Prema rečima stručnjaka, nova taktika je dovela do toga da su tokom poslednjeg udara onesposobljena četiri protivvazdušna raketna diviziona ukrajinske PVO.

- Ovog puta smo postupili na sličan način. A takva mešana kompozicija udarnog naoružanja dovodi do toga da Ukrajina naširoko koristi skupe rakete protiv relativno jeftinih dronova kamikaza i krstarećih raketa. Kao odgovor, ona dobija, respektivno, dolazak protivradarskih raketa Kh-58 i Kh-31P.

Kao rezultat toga, značajan deo sistema PVO koje Ukrajina koristi preusmerava se na zamke koje koriste naše Vazdušno-kosmičke snage ili raketne snage.

Skoro svi ciljevi su pogođeni sa velikom preciznošću i efikasnošću. A to su uglavnom ta sredstva koja su imitatori ciljeva i dizajnirana su da ili odvuku pažnju neprijatelja ili unište njegove radare koji zalutaju.

KADIROV: Operacija ''Odmazda'' u Ukrajini će biti još brutalnija

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA