Najnovije

OVO JE KAPITULACIJA AMERIKE: Zanimljiva razmena zatvorenika

SAD i Rusija razmenile su američku košarkašicu Britni Grajner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji je već 12 godina u američkom zatvoru. Razmena zatvorenika obavljena je na aerodromu u Abu Dabiju.

SAD (Foto: Pixabay)

Britni Grajner, koja je dva puta osvojila zlatne olimpijske medalje, 17. februara je na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji.

Moskovski sud osudio je Grajnerovu u avgustu na devet godina zatvora.

Američki predsednik DŽozef Bajden na Tviteru je napisao da je razgovarao sa Britni Grajner, kao i da je košarkašica na putu kući.

But je uhapšen 2008. godine u Bangkoku u Tajlandu, u tajnoj operaciji američke agencije za borbu protiv krijumčara droge. Ruski trgovac oružjem Viktor But, poznat kao "trgovac smrću", 2012. godine proglašen je krivim zbog optužbi da je hteo da proda puške i projektile terorističkoj grupi koja je nameravala da ih koristi za napad na američke snage. Osuđen je na 25 godina zatvora u SAD. Prema životu Viktora Buta snimljen je i film "Gospodar rata" sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Predsednik Međunarodnog komiteta za ljudska prava u Rusiji Ivan Melnikov rekao je da Viktor But trenutno leti za Rusiju i uskoro će sleteti u svoju domovinu, prenosi Tas.

"Prema podacima kojima raspolažem, But je zamenjen za košarkašicu Britni Grajner i sada je na letu za Rusiju. Uskoro će sleteti na rusko tlo", rekao je Melnikov.    

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD DŽon Bolton prokomentarisao je zamenu američke košarkašice Britne Grejner za Rusa Viktora Buta.

Prema njegovim rečima, odgovarajući razvoj događaja treba posmatrati kao kapitulaciju Amerike.

Kada može da se završi rat u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Gardijan/RTS/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA