Najnovije

BOCAN-HARČENKO: Nastavlja se kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja Srba na Kosovu

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je večeras ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, naglašavajući da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Jutjub)

"Cilj je osvajanje, zauzimanje severa pokrajine. Uz popustljivost, čak i podršku Zapada. Zar je moguće smatrati ubedljivim tvrdnje njegovih predstavnika o tome da nisu u stanju da utiču na Prištinu? Naravno da ne. Svesno se radi na zaoštravanju sukoba", naveo je Bocan-Harčenko u saopštenju koje je prenela ruska ambasada u Beogradu.

Kako ističe, nemoguće je ne primetiti da se eskalacija na Kosovu odvija u sklopu sastanaka o Zapadnom Balkanu i razgovora o značaju stabilnosti u regionu.

"Ali apsolutno ništa se ne radi za normalizaciju alarmantne situacije u pokrajini. Kriza je potrebna Zapadu da izvrši pritisak na Beograd, da drži srpski svet u strahu", smatra Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije kaže da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potpuno u pravu, kada podseća na izvesnu odredbu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o povratku srpskog policijskog osoblja na Kosovo.

"Razume se, zapadnjaci ne mare za sprovođenje onoga šta je usaglašeno uz njihovo posredovanje. NJihovi su ciljevi sasvim suprotni zadacima rešavanja kriznih pitanja: najvažnije za Zapad je da strana, koju sponzoriše, kupi vreme. To je sada otvoreno priznato u vezi sa Minskim sporazumima. Neću se iznenaditi da ista tužna sudbina čeka i Briselske dogovore, koje Priština i EU ostavljaju na papiru", zaključio je u saopštenju ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA