Najnovije

RAT ĆE TRAJATI GODINAMA! Procurili tajni ugovori, krv će teći dokle god Amerika zarađuje

Američki dokumenti o nabavci oružja za režim u Kijevu, u kojima se proizvođač obavezuje da će završiti izradu do kraja novembra 2025, govore da će sukob trajati najmanje dotad, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je juče da Vašington želi da rat u Ukrajini potraje još najmanje tri godine. Ona kaže da na to ukazuju američki dokumenti o nabavci oružja za režim u Kijevu, u kojima se proizvođač obavezuje da će okončati izradu do kraja novembra 2025.

Profitiraju prevaranti

Zaharova je rekla da SAD ne kriju svoje planove, budući da su porudžbine oružja za Ukrajinu javne. Ona je mislila na ugovor između Pentagona i kompanije "Rejtion teknolodžiz" o nabavci protivvazdušnih sistema, koji je najavljen prošle nedelje. Prema tom ugovoru, američka vojska platiće 1,2 milijarde dolara za PVO sisteme za Ukrajinu. Kompanija ima rok do kraja novembra 2025. da okonča izradu tog oružja.

Zaharova je rekla da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski to trebalo da zna pre nego što je početkom ove nedelje građanima obećao da će rat biti okončan sledeće godine.

- Savetnici Zelenskog trebalo bi da mu kažu za rokove nabavke američkog oružja kako više ne bi obećavao građanima okončanje konflikta naredne godine. Vašington ima drugačije planove. Potrebno je još mnogo novca proneveriti kroz programe pomoći Ukrajini. Zapadna pomoć Ukrajini je zapravo korupcionaški maraton od Bele kuće do Kijeva i nazad, od kojeg profitiraju prevaranti širom sveta - kazala je Zaharova.

Ona je upozorila Zelenskog da čuva svoja leđa, budući da je prošle nedelje Ukrajinu posetila Viktorija Nuland, bivša pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja. Zaharova ju je nazvala "vesnikom tragičnog šoka izazvanog krvavim pučem 2014. u režiji Vašingtona".

- Novi puč u palati mogao bi da bude u nastajanju ili neka vrsta rekonstrukcije. Verujem da režim Zelenskog, koji stalno iskušava Vašingtonovo strpljenje, mora da razmisli o nekim stvarima - istakla je Zaharova, dodajući da Ameriku nije briga ko je na vlasti u Kijevu.

Dug proces

NJena izjava dolazi dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da bi vojna operacija u Ukrajini mogla da potraje.

- Ovo bi mogao da bude dug proces, budući da je konflikt započeo 2014, kad su nacionalisti izveli puč u Kijevu uz pomoć SAD. Nismo imali drugog izbora nego da intervenišemo u februaru kako bismo odbranili donbaske republike Donjeck i Lugansk, koje su od tada glasale za pripajanje Rusiji zajedno sa Hersonskom i Zaporoškom oblasti - rekao je Putin.

S druge strane, Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da Zelenski u svakom trenutku može da prekine sukob. Međutim, pitanje je da li Zelenski išta može sam da uradi, bez odobrenja svojih zapadnih sponzora. Prema zaključcima ruskih medija, verovatnije je da će sukob u Ukrajini trajati sve dokle to odgovara Americi.

Udvostručen uvoz iz Rusije u SAD

Američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru, uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi, objavila je kancelarija za statistiku SAD. Sjedinjene Države su u oktobru uvezle rusku robu u vrednosti 732 miliona dolara u odnosu na 332,1 milion dolara u septembru.

To je, ipak, znatno manje u poređenju s oktobrom 2021, kada su SAD uvezle robu iz Rusije u vrednosti od 2,4 milijarde dolara.

Kada može da se završi rat u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA