Najnovije

ŠAINOVIĆ: Ulazak srpskih vojnika na sever Kosova treba da odobri Kfor

Eventualni ulazak 1.000 srpskih policajaca i vojnika na sever Kosova treba da odobri komanda Kfora koja je pod mandatom UN na osnovu Rezolucije 1244. Ulaskom kosovskih policajaca i specijalaca na Sever narušena je bezbednost Srba, a time i Briselski sporazum što znači povratak na Rezoluciju 1244, stav je Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije i potpredsednika vlade Jugoslavije, prenosi Sputnjik.

Nikola Šainović (Foto: Jutjub)

Šainović ističe da je po Rezoluciji 1244 procedura takva da Kfor sada mora da se oglasi i odgovori na zvanični zahtev Beograda, kad on usledi.

„Postoji procedura koja podrazumeva saglasnost Kfora, odnosno, NATO jer je Kfor tamo u mandatu Ujedinjenih nacija sačinjen od zemalja Alijanse, iako je ranije bilo i drugih. Komandant Kfora je tamo da sprovodi Rezoluciju 1244. Prisustvo naših snaga u momentu odlučivanja je bila jedna od najvažnijih stvari, pored očuvanja suvereniteta", objašnjava Šainović za Sputnjik.

To su, kako napominje, vitalni elementi mirovnog sporazuma, ali to se nije desilo a kao što se vidi, mir nije uspostavljen.

„Zato je taj zahtev legitiman i ima utemeljenje u dokumentu Ujedinjenih nacija. Do sada se na taj zahtev odgovaralo ćutanjem, ali mislim da je sada momenat da se Kfor izjasni. Sinoć je s naše strane to i rečeno da bi se dobio odgovor“, smatra Šainović.

Ukoliko pak Kfor odbije da da saglasnost, on će, kaže dalje Šainović, morati da navede tačan razlog za takav stav, s obzirom da je i ova tačka sporazuma o povratku do 1.000 pripadnika srpske vojske i policije u istoj ravni kao i odluka o postojanju misije Kfora, čija je dužnost po Rezoluciji da obezbeđuje mir i stabilnost.

„Ranije naše vlade su mislile da bi to ionako biti odbijeno pa nisu ni tražile a sad je momenat da se izjasne svi pa i Kfor po ovom pitanju“ veruje Šainović.

On objašnjava takođe da srpske snage, ukoliko bi se vratile na Kosovo, ne bi bile pod komandom Kfora već pod jurisdikcijom Srbije.

„Znači, osiguravale bi situaciju po funkciji koju imaju po Rezoluciji 1244, dakle, bezbednost srpske zajednice, naših manastira i ostalog. Kfor bi naravno tu bio kao mirovne snage. Taj naš kontingent je bio spreman još krajem 1999. godine ali je to tada odbijeno i nadalje se nije više ni pokušavalo do sada. A sada zato što je dolazak kosovske policije na sever Kosova koji liči na uspostavljanje kontrole nad Severom mimo Briselskog sporazuma. Taj sporazum je praktično sada suspendovan ovim potezom Prištine i vraćamo se na punu snagu primene Rezolucije 1244“, kaže Šainović.

Na pitanje šta ako Kfor odbije zahtev Beograda, naš sagovornik objašnjava da se onda stvar seli u Savet bezbednosti UN, gde će Srbija tražiti da se taj dogovor sprovede.

„Mi sad to tražimo zvanično i čekamo da se izjasne. Kad se to desi onda ide druga faza – gde, kad i kako bi se to sprovelo. Ako odbiju, onda ide dalja rasprava o tome, država to traži, o tome može da otvori raspravu u SB UN i da zahteva sprovođenje Rezolucije 1244 u celosti. Naravno, u SB Amerika može da uloži veto ali u svakom slučaju Zapad je sada došao u poziciju da se zbog Ukrajine stalno poziva na međunarodno pravo. E pa evo, ovo je međunarodno pravo i relevantna Rezolucija SB i to je na istom terenu“, zaključuje Šainović.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA