Najnovije

Emil Vlajki: Kapitulacija 6 - Četiri jahača apokalipse

'Treći svjetski rat', stravična je i realna mogućnost i rezultat je zapadne smrtonosne geopolitike koja se u ovom času sprovodi na planetarnom nivou. Već šezdesetih godina prošlog stoljeća, treći svjetski rat zamalo je bio započeo i nije se desio samo zahvaljujući mudrosti bivšeg sovjetskog čelnika Hruščova, koji je odustao od instaliranja raketnog sistema na Kubi. Nakon toga, u dva navrata, rat dvaju blokova izbjegnut je za dlaku kada su američki računari povezani sa radarima zamijenili jata ptica sa ruskim raketama. Nakon što se Rusija povukla u toku kubanske krize, Zapad, sa SAD na čelu, priglupo je to shvatio kao svoju pobjedu i za čitavo vrijeme hladnog rata nastavio je zveckati oružjem, smatrajući da se Rusija (s pravom) boji nuklearne konfrontacije, gdje ne bi bilo pobjednika i gdje bi čovječanstvo bilo uništeno. Smrtonosna prepotencija Zapada posebno je narasla u doba raspada socijalističkog bloka koji je izazvao zasigurno najnesposobniji političar u svjetskoj historiji Gorbačov. U tim trenucima, Buš – otac, tadašnji predsjednik SAD, pobjedonosno je najavio „novi svjetski, američki, poredak“, koji mediokriteti i plaćenici Zapada nazivaju 'globalizacijom'.

Piše: Emil Vlajki

Smak svijeta

Četiri jahača Apokalipse su četiri mitske figure i pojavljuju se u Bibliji u šestom poglavlju Otkrivenja Jovanovog. Stihovi opisuju 4 jahača, od kojih svaki predstavlja jedno zlo koji će se pojaviti na Zemlji na dan Apokalipse, nagovještavajući smak svijeta.

Prvi jahač dolazi na bijelom konju, predstavlja antikrista i njegova uloga je da zavede ljude i navede ih na jedne protiv drugih. Nosi luk, a na glavi mu je vijenac. On je "osvajač" koji ima misiju podrediti čovječanstvo.

Drugi jahač dolazi na riđem konju. Dobija snagu da uništi mir na zemlji, nastavi rat koji je započeo prvi jahač, i natjera da se ljudi ubijaju međusobno. U ruci drži mač kao simbol rata.

Treći jahač jaše crnog konja i dolazi kao posljedica rata i razaranja drugog jahača. On će donijeti već pokorenom svijetu glad i bolest.

Četvrti jahač "Smrt" dolazi na zelenom konju. NJega prati bog starih Grka – Had koji simbolizira pakao. NJemu je data moć svih prethodnih jahača, te ubija ratom, glađu, bolešću i divljim zvijerima.

Rat u Ukrajini

'Bellum ante portas est', rat je pred vratima. U Ukrajini je to gotova stvar; bit će iza olimpijade u Pekingu, Kina. Bajden, od početka svog mandata, konstantno doživljavao poraze na bojnom polju: Irak, Sirija, Afganistan. U njega vjeruje manje od 40% Amerikanaca. Treba mu neki mali, prljavi rat kako bi se pokazao kao „čvrst“ predsjednik. Uz njega se šlepaju Englezi; nemaju više teritorijalnu imperiju, ali vladaju imperijom zla..

Scenario je jednostavan. Ukrajinske snage napadaju Ruse u Donbasu. Amerika ih je snadbjela milijunima tona oružja. Rusija ne može dozvoliti da ovi Majdanski nacisti nanovo spaljuju njihove sugrađane žive po kućama i uništavaju ih, i to mogu s obzirom da su nadmoćni u ljudstvu i oružju. Moraju, dakle, intervenirati, i rat je tu. Zapadni mediji će usporediti Putina sa Hitlerom, objavljivati kako su Rusi agresori, kako vrše stravične zločine, upotrebljavaju kemijsko oružje i slično; uobičajeno: Milošević, Sadam, Gadafi…, svi su oni Hitleri, pa što ne bi bio i Putin. Nedavno, Bajden ga je nazvao ubojicom, javno, pred čitavim svijetom; američka arogancija nema premca.

Rat, što se Rusa tiče, ne bi trebalo da bude dugačak. Oni žele tampon zonu između sebe i NATO-a, a i da unište vojnu moć Ukrajinaca kako ne bi vršili genocid nad stanovništvom u Donbasu i to su u stanju postići za nekoliko dana. Pitanje je, hoće li se stvari na tome završiti. Teško. Malo vjerojatno, pogotovo ako Rusi budu prisiljeni, iako misle stiči samo do Dnjepra, da okupiraju Ukrajinu. Ipak, znamo, da to nije najgori scenarij; sve je „dobro“ dok NATO ne intervenira pa rat postane planetarni, dok se ne pretvori u 'belum omia contra omnes', u rat svih protiv sviju, i dok se ne upotrijebi nuklearno oružje.

Sudbina BiH

Najgore će biti ako rat ponovo zahvati Bosnu i Hercegovinu. Tu će se odmah umiješati SVE okolne zemlje, a i one velike. U tom slučaju, BiH će prestati da postoji.

NATO već ima plan. Čim rat u Ukrajini počne, i pod uvjetom da nas rat ne zahvati, NATO će zauzeti sve važne strateške točke. U tom slučaju, Republici Srpskoj, zapadna vojna uprava će oformiti novu vladajuću ekipu i BiH će, ubrzo postati NATO zemlja. Neki strani mediji skiciraju drugačiji scenario, počevši od ruske intervencije pa do intervencije Hrvatske i Srbije u Bosni i Hercegovini koja će se podijeliti na tri dijela po etničkom principu. Vjerojatnije je, da će, u prvi mah, BiH ostati cijela, ali konfederativna sa Herceg Bosnom i Republikom Srpskom koje će imati sve karakteristike države.

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA