Najnovije

AMERIČKA AMBASADA U SARAJEVU: Ruska pretnja opasnost i za BiH

Nakon što je Ambasada Rusije u Sarajevu u ponedeljak posebnom izjavom optužila zapadne države, članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo podstiču produbljavanje političke krize u zemlji, oglasila se otpravnica poslova Ambasade SAD Debora Menuti tvrdnjom da ruska pretnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada.

NATO (Foto: NATO štab u Sarajevu)

Navela je da ruska pretnja predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju nego za celi evropski kontinent, pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine.

Menuti je trenutno najviše rangirani američki diplomata u BiH, gde se očekuje dolazak novog ambasadora, koji će zameniti bivšeg Erika Nelsona.

Ona je na svom blogu Ambasade objavila komentar povodom ukrajinske krize, u kojem je navela da rusko delovanje ne predstavlja pretnju samo Ukrajini, nego celoj Evropi i međunarodnom poretku.

"Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Evrope, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije. To radimo radi boljeg života građana Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", napisala je Menuti.

Menuti je podsetila da je Rusija ta koja krši norme međunarodnog prava, jer je u protekla dve decenije provela vojne upade u dve susedne zemlje, mešala se u izbore u drugim zemljama, koristila hemijsko oružje u atentatima na teritoriju drugih zemalja i koristila isporuke plina kao političko sredstvo, kao i da je kršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Između ostalog je navela da je sukob oko Ukrajine važan ne samo zbog te zemlje nego zbog odbrane načela na kojima se temelji stabilnost i sigurnost u svetu, a znače da se granice i teritorijalni integritet zemlje ne mogu menjati silom, kao i da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke i određuje svoju budućnost, prenela je Hina.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA