Najnovije

RAT JE NEIZBEŽAN! Blinken se obratio u Savetu bezbednosti UN

Američki državni sekretar Entoni Blinken govorio je u Savetu bezbednosti UN u četvrtak, 17. februara.

Entoni Blinken (Foto: Jutjub)

Američki šef diplomatije je prokomentarisao situaciju sa ruskim trupama u blizini granica Ukrajine. Blinkenov govor u Savetu bezbednosti UN trebalo je da počne u 16 časova po srednjoevropskom vremenu, ali je kasnio sat vremena.

Državni sekretar je ponovio ono što američki zvaničnici govore u poslednje vreme: Rusija se sprema za rat, a ako nije počeo juče, ne znači da se neće dogoditi sutra. Blinken je predložio Rusiji da odustane od ovih planova i krene putem diplomatije.

Istovremeno je i američki državni sekretar upozorio Ukrajinu: „Rat je neizbežan“.

„Rusija je već akumulirala više od 150.000 vojnika na granici. Ona kaže da je povukla svoje trupe, ali mi ne vidimo ove korake. Rusija preduzima stvarne korake da započne rat. I priprema odgovarajuću priliku.

Još ne znamo šta će to biti. To može biti teroristički napad ili otkrivanje masovnih grobnica u Donbasu, ili neka druga provokacija.

Ali poslednjih dana ruski mediji su već počeli da šire više od uznemirujućih poruka ove vrste. Napad će početi. Bombe i rakete će leteti na ukrajinsku zemlju, onda će pešadija i ruski tenkovi krenuti napred.

Verujemo da ruski vojnici nameravaju da odu u Kijev, milionski grad, glavni grad Ukrajine. Upozoravamo ukrajinsku vladu da je sve to neizbežno“, rekao je Blinken.

Međutim, američki državni sekretar je naglasio da on deluje „sa ciljem da Rusija odustane (od svojih planova)“.

„Ovde sam da sprečim rat. Rusija naša upozorenja naziva melodramom i besmislicom, ali nastavlja da gomila trupe na granici. I to ne vide samo naši obaveštajci, već i naši saveznici. Upozoravam vas da će naša reakcija biti snažna i odlučna. Ali postoji i drugi način – to je diplomatija“, rekao je on.

Blinken je predložio Rusiji, prvo, da nastavi pregovore u Normandijskom formatu, a drugo, da uđe u dijalog Rusija-NATO i OEBS.

„Ovo bi mogao da bude početak samita lidera zemalja“, rekao je državni sekretar.

A sutra će Blinken biti u Minhenu, gde će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Na marginama konferencije, državni sekretar će imati priliku da sa saveznicima i partnerima razgovara o koordinisanim naporima da se Rusija ubedi u potrebu deeskalacije i izbora puta diplomatije, kao i o neminovnosti ozbiljnog računajući u slučaju dalje ruske invazije na Ukrajinu“, naveo je Stejt department.

Američki državni sekretar će u Minhenu ponovo potvrditi američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

On će održati bilateralne sastanke sa svojim kolegama kako bi razmotrio posvećenost transatlantskoj koordinaciji radi jačanja evropske bezbednosti i rešavanja drugih aktuelnih globalnih izazova.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA