Najnovije

Ko je novi izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan?

Novi izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin je član nemačke stranke Zelenih i bio je član Bundestaga od 2008. do 2021. godine. Takođe, aktivno je učestvovao u radu Odbora za evropske poslove i Odbora za spoljne poslove, a bio je i portparol parlamentarne grupe za istočnoevropsku politiku, prenosi portal Kliks.ba.

Nemačka (Foto: Pixabay)

Iako je Nemačka i ranije bila znatno uključena u dešavanja na Zapadnom Balkanu, dolaskom nove vlade, kako podsećaju, i nakon što su Zeleni preuzeli poziciju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Nemačka želi da pojača svoj uticaj na procese u zemljama Zapadnog Balkana.
Tim povodom Saracin će ujedno biti i prvi čovek koji će zauzeti ovu poziciju s obzirom na to da ona ranije nije ni postojala u radu bivših nemačkih vlada.

Podsetimo, pre nekoliko dana nemačko-bosanskogercegovačka mreža Pangea pozvala je Vladu Nemačke da u cilju osiguravanja mira imenuje specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Istakli su da bi takav specijalni predstavnik zajedno s izabranim predstavnikom Velike Britanije Stjuartom Pičom koordinirao zajedničku nemačko-britansku politiku u Bosni i Hercegovini.

Saracin je i ranije u nekoliko navrata govorio o stanju u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, za Dojče Vele je u razgovoru u maju 2021. godine naglasio važnost koordinirane nemačko-francuske politike za Zapadni Balkan te se odlučno protivi promeni granica u regiji.
"Rešenja ne bi smela doprinositi zaoštravanju etničkih linija razgraničenja. I to mora biti merilo koje bi moralo biti izričito formulisano na primer i u pregovorima u vezi s reformom izbornog prava u Bosni i Hercegovini. Brisel i evropske prestonice morat će svako rešenje meriti prema tome služi li cilj manjem etničkom razdvajanju ili pak postiže upravo suprotan efekt", rekao je Saracin.

Za sada nije poznato da li će on biti uključen u nadgledanje i provedbu tzv. Berlinskog procesa ili nemačka vlada planira znatno širu političku ulogu za ovog zvaničnika na Zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Kosovo onlajn/Klix.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA