Najnovije

SRBIJA OPTUŽENA ZA NAORUŽAVANJE HUNTE U MJANMARU: Specijalni izvestilac UN izneo tvrdnje

Povodom tvrdnji specijalnog izvestioca UN za Mjanmar Tomasa Endrjusa da je Srbija jedna od država koje isporučuju oružje sadašnjim vlastima te zemlje i ovom prilikom ističemo da Srbija na veoma transparentan način ispunjava sve svoje međunarodne obaveze iz oblasti trgovine naoružanjem i vojnom opremom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zastava M70 (Foto: Jutjub)

Izveštaj specijalnog izvestioca, u kome se, između ostalog, govori o ulozi Srbije u snabdevanju Vojske Mjanmara oružjem, kako navode, u svom najvećem delu je baziran na spekulacijama i neimenovanim izvorima, a ne na međunarodno verifikovanim činjenicama.
 
"Srbija najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i kršenje ljudskih prava i zalaže se za potpuno rasvetljavanje svih događaja u Mjanmaru, a u tom cilju Srbija je glasala za Rezoluciju GSUN 75/287 usvojenu 18.  juna 2021. godine", navedeno je u saopštenju.  

Nakon puča u Mjanmaru, podećaju, Srbija je veoma pažljivo razmotrila novonastalu situaciju u toj zemlji i u martu prošle godine donela odluku da se ne vrše isporuke naoružanja ovoj zemlji ni po ranije zaključenim ugovorima, niti po novim zahtevima za izvoz. 

U skladu sa ovakvom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, kako je naglašeno, blokiralo je više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme.

"O navedenome MSP Srbije je obavestilo specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u pismu, koje mu je početkom ove godine dostavio stalni predstavnik  Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi", poručili su iz resornog ministarstva.

Naglašavaju da Srbija smatra da nije prekršila nijednu odredbu međunarodnih konvencija čiji je potpisnik, kao i nijedno opšteprihvaćeno pravilo međunarodnog prava.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA