Najnovije

DOSTA JE RATA ZA DANAS, NASTAVIĆE SE: Ruska vojska postigla sve planirane ciljeve

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njena vojska danas uništila 83 ukrajinska kopnena cilja, javila je agencija Interfaks.

Ukrajina (Ilustracija: RIA FAN)

Ministarstvo odbrane Rusije postiglo je sve svoje ciljeve u Ukrajini za danas, preneo je Interfaks, pozivajući se na to ministarstvo, preneo je Rojters.

Rusija je onesposobila 74 kopnena vojna infrastrukturna objekta Ukrajine, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je komandantima ruske vojske da se prema ukrajinskoj vojsci odnose s poštovanjem.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu i naglasio da planovi Moskve ne uključuju okupaciju Ukrajine, već samo njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, dodaje se u tekstu.

Takođe, oborena su četiri ukrajinska drona tipa "Bajraktar TB-2", kao i jedan borbeni helikopter.

Dodaje se i da se usled greške u pilotiranju srušio ruski jurišni avion Su-25, a pilot se katapultirao vratio u svoju jedinicu, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Onesposobljena ukrajinska protivvazdušna odbrana

Ruska vojska je saopštila da je jutros onesposobila uređaje i baze ukrajinske protivvazdušne odbrane, javlja AP.

Ministarstvo odbrane u Moskvi je navelo da su ruski udari "ugušili sredstva protivvazušne odbrane ukrajinske vojske" i onesposobili infrastrukturu vojnih baza.

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila pet ruskih aviona, što je u Moskvi demantovano, prenosi AP.

Moskva: U Ukrajini je specijalna vojna operacija, a ne rat

U Ukrajini je pokrenuta specijalna vojna operacija u Donbasu i ti događaji ne mogu biti nazvani ratom, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja tokom ranije danas održane hitne sednice Saveta bezbednosti UN.

"Mi ne vršimo agresiju protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu", rekao je Nebenzja pre okončanja hitne sednice Saveta bezbednosti UN, koji je inicirala Ukrajina, prenosi RIA Novosti.

Nebenzja je tako odgovorio ukrajinskom kolegi Sergeju Kislici, koji ga je pre toga pozvao da od Kremlja zatraži da, kako je rekao, "zaustavi agresiju" na Ukrajinu.

Konašenkov: Ukrajna priprema provokacije s monitiranim snimcima

Služba bezbednosti Ukrajine priprema i već realizuje provokacije sa montiranim snimcima o navodnim masovnim žrtvama među civilima, tvrdi portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je cilj da se Rusija optuži "za navodne neselektivne i nesrazmerne napade" kako bi se zastrašili civili i kako bi se to prikazalo na zapadnim televizijama.

On je rekao da Oružane snage Rusije ne izvode udare na gradove Ukrajine i da ne postoji pretnja po civile.

"Skrećemo pažnju medijima da Služba bezbednosti Ukrajine priprema i već realizuje provokacije po poznatim modelima 'Belih šlemova'. U ukrajinskim gradovima su montirani snimci sa navodnim masovnim žrtvama među civilnim stanovništvom Ukrajine. Pripremljeni snimci se šire preko kontrolisanih Telegram kanala i društvenih mreža", naveo je Konašenkov.

Kako je dodao, trenutno grupe vojnika samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike vode borbe.

"Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da granatiraju mirne gradove Donbasa. Ima žrtava među civilnim stanovništvom Donjecke i Luganske Narodne Republike. Oružane snage Rusije ne izvode nikakve raketne, vazdušne ili artiljerijske napade na ukrajinske gradove. Vojnici granične službe Ukrajine nisu pružili otpor ruskim jedinicama", rekao je Konašenkov.

Kako je dodao, pomoću visoko preciznog oružja ruskih Oružanih snaga onesposobljava se samo vojna infrastruktura - objekti PVO, vojni aerodromi, avijacija Oružanih snaga Ukrajine.

Šojgu: Odnosite se prema ukrajinskoj vojsci s poštovanjem

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je svim komandantima ruskih snaga da se prema ukrajinskim vojnicima odnose s poštovanjem, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

"Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, za razliku od nacionalista, položili su zakletvu ukrajinskom narodu i izvršavali naređenja", navodi RIA Novosti da je rekao Šojgu.

Kako je kazao, za sve borce Oružanih snaga Ukrajine, koji polože oružje, potrebno je da se osiguraju bezbedni koridori za napuštanje područja operacije kako bi mogli da se ujedine sa porodicama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.

On je istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Izvor: Tanjug/Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA