Najnovije

Vojni vrh Rusije: Britanci su tako prošli u Krimskom ratu da se otad odomaćio izraz „topovsko meso“

Na pretnju britanskog ministra vojnog, Bena Volasa,  da London može Rusiji prirediti novi „Krimski rat“ – odreagovalo je Ministarstvo odbrane RF.

Umesto ukazivanja na nesrazmeru u vojnoj moći na štetu Britanaca, sa ukazivanjem, na primer, na naedavni užas britanskih pomoraca kada su shvatili da je ruska podmornica ispod njih i da ih može potpiti u bilo kom trenutku, vojni vrh u Moskvi je Volasa i britansku javnost podsetio na istorijske fakte koji svedoče kako su Britanci prošli u Krimskom ratu sredinom 19. veka.

Portparol Ministarstva odbrane RF - general-major Igor Konašenkov -  ovako je prokomentarisao Volasovu izjavu da Britanija može da „šutne” Rusiju u bilo kom trenutku kao što je njenog cara Nikolaja Prvog tokom Krimskog rata:

„Balaklavska bitka u Krimskom ratu, koja se odigrala 25. oktobra 1854., uopšte nije ušla u istoriju zahvaljujući podvizima Škotskog 93. puka, o kojem je Ben Volas sa zanosom govorio. Jedini podvig te jedinice bio je to što jednostavno nije pobegla sa bojnog polja, kao ostali, pred naletima ruske konjice. Pretrpela je veoma krvave gubitke“.

Konašenkov je dodatno naglasio: „Još legendarnije je uništenje od strane ruskih artiljeraca čitave aristokratske engleske brigade lake konjice pod komandom lorda Kardigana. Za samo 20 minuta! Ta pogibija Britanaca  ušle je u istoriju jer je obogatila sve jezike sveta i vojne udžbenike izrazom topovsko meso!”

Volasove reči – izgovorene pred pripadnicima Kraljevske konjičke garde u Vestminsteru – preneo je list The Independent.

Konašenkov je, inače, ocenio da bi britanskoj vojsci bilo korisno da zna da „krimske tvrdnje“ njihovog ministra „nisu ništa drugo do puko fantaziranje“.

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA