Najnovije

ZAPAD ŠALJE GOMILU ORUŽJA UKRAJINI: Berlin promenio politiku

Holandija će poslati 200 defanzivnih raketa Ukrajini u što kraćem vremenskom roku, saopštila je holandska vlada u današnjem pismu parlamentu, a vojnu pomoć šalje i Češka.

DŽavelin (Foto: Nacionalna garda Minesote)

Holandska vlada navodi takođe da će se osoblje holandske ambasade iz zapadnog ukrajinskog grada Lavova prebaciti u Jaroslav u Poljskoj, zbog pogoršanja bezbednosne situacije, preneo je Rojters.

U pismu se navodi i da će, na osnovu zahteva iz Ukrajine, Holandija obezbediti 200 raketa tipa Stinger.

"Zajedno sa našim saveznicima planiramo da isporučimo rakete što brže", navodi se u pismu.

Rakete su deo opreme koju je Holandija obećala ranije ovog meseca, uz puške, municiju, radarske sisteme i robote za otkrivanje mina.

Češka vlada je danas odobrila slanje oružja Ukrajini u iznosu od 8,57 miliona dolara, kako bi se odbranila od ruskog napada, saopštilo je češko ministarstvo odbrane.

Pošiljka, u kojoj će biti automatske puške i ostalo lako naoružanje, će biti isporučene na lokaciju gde će ih preuzeti Ukrajinci, dodalo je ministarstvo.

"Naša pomoć (Ukrajini) nije završena!", dodalo je ministarstvo na Tviteru.

I Francuska šalje vojnu opremu Ukrajini

Francuska je odlučila da pošalje defanzivnu vojnu opremu u Ukrajinu kako bi podržala tu zemlju u borbi protiv ruske invazije, izjavio je danas portparol francuske vojske, dodavši da je pitanje slanja ofanzivnog naoružanja i dalje pod razmatranjem.

"Možete da zamislite da je pakovanje opreme komplikovano u ovom trenutku", kazao je portparol vojske, preneo je Rojters

Blinken autorizovao treću vojnu pomoć SAD Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je autorizovao slanje nove američke vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 350 miliona dolara.

"Danas, dok se Ukrajina hrabro i ponosno bori protiv ruskog brutalnog i ničim izazvanog napada, odobrio sam, u skladu sa ovlašćenjem predsednika, jedinstveno treće predsedničko odobrenje u iznosu do 350 miliona dolara za neposrednu podršku odbrani Ukrajine", naveo je Blinken u saopštenju, preneo je CNN.

Ovaj paket će uključivati dalju odbrambenu pomoć kako bi se pomoglo Ukrajini da se suoči sa oklopnim, vazdušnim i drugim pretnjama sa kojima se sada suočava, istakao je Blinken.

Prema njegovim rečima, to je još jedan jasan signal da SAD stoje uz narod Ukrajine dok brane svoju suverenu, hrabru i ponosnu naciju.

Predsednik SAD DŽozef Bajden naložio je Blinkenu da oslobodi do 350 miliona dolara kao neposrednu podršku odbrani Ukrajine, navodi se u dopisu koji je juče objavila Bela kuća.

Nemačka odobrila isporuku oružja Ukrajini

Vlada Nemačke odobrila je isporuku 400 raketnih bacača (RPG) iz Holandije u Ukrajinu, čime je označena promena u politici Berlina nakon kritika zapadnih saveznika.

"Odobrenje izvoza naoružanja je potvrđeno u kabinetu kancelara. Raketni bacači su poslati iz nemačkih vojnih rezervi", saopštio je portparol ministarstva odbrane Nemačke, prenosi Rojters.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj je juče uputio zahtev Berlinu da se pridruži Holandiji, koja je najavila da će poslati ukrajinskoj vojsci 200 raketnih bacača Stinger i donese odluku da pošalje Ukrajini protivvazdušno naoružanje.

Vlada Nemačke je ponudila u januaru da Ukrajini pošalje 5.000 vojnih šlemova, što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nazvao "vicom".

Ovo je velika promena u politici Nemačke jer je do sada odbijala da šalje oružje ukrajinskoj vojsci, ali je svoj stav promenila nakon što se našla na udaru kritika svojih zapadnih saveznika, ocenjuje Rojters.

U izveštaju britanska agencije se podseća da Nemačka dugi niz godina dosledno sprovodi svoju politiku i ne izvozi oružje u ratna područja, delimično i zbog krvavih ratova u 20. veku i pacifizma koji je preovladao nakon ratnih poraza.

Osim toga, zemlje koje žele da propuste preko svoje teritorije nemački izvozni kontingent oružja, moraju prvo da podnesu zahtev za odobrenje zvaničnom Berlinu.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc je poslednjih nedelja više puta pominjao ovu politiku kada je obrazlagao zbog čega Nemačka odbija da isporuči smrtonosno oružje Ukrajini.

Berlin takođe treba da odluči o zahtevu Estonije koja želi da Ukrajini prosledi stare nemačke haubice iz nekadašnje Istočne Nemačke, koje je 1990-ih godina kupila Finska nakon pada Berlinskog zida, a kasnije ih preprodala Estoniji, preneo je ranije Rojters.

Neimenovani diplomata EU potvrdio je da je Nemačka u prošlosti isporučivala raketne bacače trećim zemljama.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA