Najnovije

Gde početi sa čitanjem Agate Kristi 

Započinjući naše nove mesečne vodiče za rad jednog autora, pisac detektivskih romana Janice Hallett upravlja reflektore na  kreatorku Gđicu Marpl i Herkul Poaroa ( Miss Marple i Hercule Poirot)

Što zahvaljujući uspehu dospevanja na vrh top lista romana Ričarda Osmana ( Ričard Osman)   i nove serije Rev Ričarda Koulza (Rev Richard Coles) koji treba da izađe kasnije u toku godine , prijatna krimi proza izgleda da trenutno uživa u svom trenutku. Ukoliko ste već projurili kroz Klub za ubistvo četvrtkom (Thursday Murder Club) i Čoveka koji je umro dvaput (The Man Who Died Twice ) , zašto ne biste uzeli u ruke roman izvorne kraljice krimića lično? DŽenis Helet (Janice Hallett) , zbog čijih je best selera krimi romana Žalba (The Appeal) i Tvifordski Kod (Twyford Code)  dobila nadimak 'Agata Kristi savremenog doba' je sastavila koristan spisak koji vam može pomoći u tome  koju da izaberete. 

Ulazna tačka 

Poznata uglavnom zbog toga što je to prvo pojavljivanje Miss Marple u romanu Ubistvo u namesništvu (The Murder at the Vicarage ) vidi krajnje  neprijatnog čoveka pukovnika Proterija (Colonel Protherie), ubijenog puškom u kluedo stilu ( prip prev igra cluedo) u njegovoj biblioteci. Okružen meštanima koji svi imaju neraščišćena posla sa Pukovnikom Proterijem, Mis Marpl koristi svoju poznatu visprenost da eliminiše sedam osumnjičenih. Videla sam kako ga odbacuju samo zato jer su loše shvaćeni kako je vreme prolazilo, ali za mene ovo je smešan, dovitljiv i oštroumno tumačen klasik od Agate Kristi.

Najbolje delo

Jedina stvar što je čudno oko knjige 'A onda ne beše nijednog' ( And then there were none)  je njen prvobitni  naslov . Inače, ova tamna i zloslutna priča uporne borbe do iscrpljivanja je isto tako brilijantno delo od Kristi, koje ćete ikada moći da se nadate da ćete pročitati. Deset neznanaca se okupe zajedno na  ostrvu koje udaraju vetrovi, a svi  naizgled  nisu imali ništa zajedničko. Jedan za drugim, oni upoznaju svoje raznorazne grozne smrti prema hladnokrvno preciznim prognozama da vam se ledi krv u žilama. Završni rasplet je pođednako zadovoljavajući koliko i šokantan.

Ono delo koje  treba da spomenete tek onako usput na večerama 

Ima li bolja 'fešta'  za večeru nego 'penušavi cijanid'? Grupa prijatelja iz visokog društva okupi se za obrok za istim stolom gde je tačno pre godinu dana naslednica preminula u dramatičnim okolnostima, naizgled zbog samoubistva trovanjem. Manje poznato delo od Kristi, adaptirano na osnovu kratke priče o Poarou, koja se zove  Žuti Iris . Kako vaši gosti budu proveravali svoje čaše (na gore pomenutoj večeri prim. prev.) , obavezno im recite da se cijanid ne može  nužno otkriti mirisom. 

Kapitalno delo 

'Ubistvo u Orijent Ekspresu' je adaptirano za ekran ni manje ni više nego četiri puta i iz dobrih razloga : to je klasično delo Agate Kristi, tip romana tzv. 'kojebretouradio' (prim.prev.  'whodunnit' # kolokvijalni substandardni , gramatički neispravan izraz a potiče od duže verzije 'who has done it' - tip romana ili priče gde se ponajviše nagađa ko je ubica sve vreme) po svojoj strukturi, ritmu, karakteru i raspoloženju. To je takođe i deseto pojavljivanje u romanu autorkine ikone, belgijskog detektiva Poaroa. NJegov posao ovog puta je da 'izvinkluje' krivca iz gomile ekscentričnih putnika prve klase. Ingeniozni zaplet bez sebi ravnog je inspirisan sa dva događaja iz stvarnog života - Voz Orijent Ekspres je bio zaglavljen šest dana u Turskoj 1929.god i kidnapovanje Linbergove bebe 1932.god ( Charles Lindbergh Jr, čija beba je oteta iz kolevke i nađena mrtva  prim.prev.) 

Jedno delo za  putnike iz udobnosti svojih fotelja 

Za jednog autora koji je sinonim za ugodne engleske seoske misterije, Kristi je često umela da se otisne u inostranstvo i da nas povede sa sobom. Na primer, možemo da tumaramo stazama i bogazama arheoloških iskopavanja u Iraku 1930.tih , zahvaljujući 'Ubistvu u Mesopotamiji'. Zarad atmosfere i autentičnosti , ovaj naslov je teško pobediti - Kristi bi pravila društvo svom mužu na njegovim arheološkim iskopavanjima i znala je razliku između srče i kremena, ako bi je neko pitao - čak iako fabula knjige  rasteže pojam naivnog verovanja. 

Pronađite uljeza 

NJen prepoznatljivi  ton koji ovde ne liči na Agatu Kristi je istog trena kritikovan po izdavanju , ali kada se čita 'Tajna sedam brojčanika ( THe Seven Dial Mystery)  danas, obavezno ćemo se setiti da je Agata Kristi bila savremenica i obožavalac kako Eveline Vox (Evelyn Vogh) tako i PG Voudhausa (PG Vodehouse). 

NJeni osumnjičeni u ovom 'da se- grohotom- nasmeješ', zafrkavanja gornje klase potiču iz prethodnog romana, Tajna dimnjaka ( The Secret of Chimneys )  i skok tamo-vamo preko pejzažne lepote impozantnih kuća, Londonski stanovi u otmenom kvartu i ekskluzivni sumnjivi klubovi pretrpani sa isto toliko mrtvih koliko i pampura boce od šampanjca. 

Onaj mračan 

Kasniji roman, objavljen 1958.god 'Mučenje nevinošću' (Ordeal by Innocence)  je uporno mučna, zlosretna priča propuštenih prilika, neuspelih primera kada pravda pobeđuje i porodičnih nedaća koje nikada ne mogu biti ispravljene. To je isto toliko psihološki triler koliko i misterija ubistva, sa elementima koji izazivaju neprijatnost u toku čitanja. Kristi ga je i sama navela kao jedno od njenih omiljenih naslova 

Šokantni 

Ukoliko tragate za krajem koji je potresao savremene čitaoce i koji je još uvek sposoban da trgne čitaoca koji nikako to ne može da predvidi, onda se skrasite u fotelji uz Ubistvo Rodžera Akrojda ( The Murder of Roger Ackroyd ). Istoimena žrtva je Poaroov komšija a njegova iznenadna nasilna smrt navodi detektiva da prekine svoje penzionerske dane.

Ono delo koje je uticalo na ostale 

Verovatno ste već upoznati sa strukturom 'Tri mala praseta' čak iako nikada niste pročitali knjigu. To je Poaroova ubitačno nestašna halabuka, u kojoj je priča o ženi optuženoj da je ubila svog muža umetnika ispričana više puta sa gledišta višestrukih likova. Rezultat je fenomenalna misterija, savršeno uravnotežena i visoko sofisticirana. NJen uticaj odjekuje kroz decenije detektivske proze na papiru  i na ekranu. Sedam smrti Eveline Hardkasl ( The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle) , Vidikovac (Vantage Point), Na isukane noževe (Knives Out) …..da pomenem samo tri brilijantna odavanja pošte zaostavštini i geniju Agate Kristi. 

Izvor: Gardijan/prevod i adaptacija angloworld translations
anglo.world.translations@gmail.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA