Najnovije

Emil Vlajki: Kapitulacija 4 - Da li je Vučić kapitulirao pred Zapadom?

Gledam kako su Kinezi sjajno organizirali zimske Olimpijske igre. Bilo je i nekoliko govornika; svjetski vrh. Svi su govorili kako je sport plemenit, univerzalno ljudski, kako nas planetarno objedinjuje, i tako dalje, i tako dalje. Ne mogu, a da se ne sjetim Noleta i njegove hude sudbine. On je vrhunski sportaš, svjetska klasa, tisuću puta je pokazao svoju plemenitost, prema svima, bez obzira na vjeru, nacionalnost i društveni status. Više puta je priznat kao najbolji sportaš godine u svijetu. Zbog čega su ga onda oni idioti u Australiji maltretirali, stavljali u pritvor, ponižavali, deportirali kao najobičnijeg kriminalca. Pred čim su kapitulirali negirajući sve ono što je plemenito u tom čovjeku? Naravno, nisu mogli dozvoliti da jedan Srbim, pripadnik „genocidnog naroda“, nanovo, po deseti put trijumfira na njihovom terenu. Ali, velim sebi, ti bivši kriminalci koji su kolonizirali ovaj kontinent i pobili čitav jedan narod, Aboriđine, nisu sami mogli donijeti takvu odluku. Đoković je, metaforički rečeno, planeta, i njegov progon je uzdrmao čitav svijet. Australijanci su dio Komonvelta koji je partner u zločinima SAD-a. Prema tome, odluku o maltretiranju i progonu najpoznatijeg Srbina u svijetu, donijeli su Amerikanci i Englezi.

Piše: Emil Vlajki

Nisu samo Australijanci kapitulirali pred Amerikancima i Englezima. Prije par dana, Beograd je bio oblijepljen plakatima na kojima je pisalo da je Vučić kapitulirao pred ovim dvjema zapadnim silama. Razlog je, što je Vučić odlučio da se sastane sa đavoljom, antisrpskom trojkom: Lajčakom, Eskobarom i, što bi Dodik rekao, onim njemačkim turistom, Šmitom, koji je sebi umislio da je Visoki predstavnik u BiH. Ta tri paklena stvorenja, tvrdi se u plakatima, predano rade na otimanju Kosmeta i uništenju Republike Srpske.

U isto vrijeme, fakultetski profesor ustavnog prava u Banjoj Luci, Milan Blagojević, u autorskoj kolumni koju su objavile banjalučke Nezavisne novine, također tvrdi da je Vučić kapitulirao pred Zapadom. Po profesoru, Vučić je naredio Dodiku da se prestane opirati Zapadu i Bošnjacima kojima mora prepustiti Bosnu i Hercegovinu, da prestane sa povratom nadležnosti koje je Zapad, kroz Ustavni sud BiH i preko Visokog predstavnika oteo Srpskoj, i da se ponizno vrati u BiH institucije kojima dominiraju muslimani/Bošnjaci. Evo dio onoga što je Blagojević napisao u svom tekstu 'Velika Obmana':

U tome je, dakle, suština velike obmane od strane aktuelne vlasti, jer iz tačke 10 njenih prvofebruarskih zaključaka je jasno, ma koliko se vlast trudila da to prikrije, kako se tom tačkom izvršava nedavna sramna naredba Aleksandra Vučića o vraćanju predstavnika Republike Srpske u institucije BiH, prije nego što je razriješeno pitanje nametnutog Inckovog "zakona" (o zabrani negiranja srebreničkog genocida, E.V.).

19. siječnja 2022. godine, Blagojević je nešto slično napisao u autorskom tekstu (NSPM):

Ne znam šta još treba da učini Aleksandar Vučić da bi ovdje u Republici Srpskoj, a naročito u Srbiji shvatili i na tamošnjim izborima sankcionisali njegovo servilno sprovođenje opasne politike Zapada prema Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj.

Da li je Vučić kapitulirao pred Zapadom? Nisam siguran. Rat Rusije sa Ukrajinom se bliži i visok je stupanj vjerojatnosti da će do njega doći. Ako do rata dođe, on će teško moći biti lokaliziran. Pa i u tom slučaju, odrazit će se sigurno na Balkan. Muslimani/Bošnjaci već mjesecima plaše Srbe i Hrvate u BiH ratom. Analitičari tvrde, da imaju dvjesto tisuća spremnih boraca. Tome se ne mogu oduprijeti ni Srbi, ni Hrvati. Ali mogu organizirane države, Srbija i Hrvatska koje će u slučaju neprijateljstava, ući vojskom u BiH da zaštite svoje građane – najveći dio Srba i Hrvata u BiH imaju dvojno državljanstvo.

Možda je Vučić predvidio ovakav tijek mogućih ratnih događanja i tražio od Dodika da privremeno smiri situaciju. Možda postoji o tome i dogovor Milanovića, predsjednika Hrvatske i Vučića glede zajedničke vojne intervencije u BiH. Možda. A možda je sve ovo što pišem plod moje fantazije, fantazije jednog nerealnog teoretičara zavjere.

Rat je lakmusov papir kojim će se verificirati tvrdnje Blagojevića. Ako bi se desio onako kako opisujem, onda Blagojević nije u pravu kada govori da je Vučić kapitulirao pred Zapadom. A ako ja fantaziram o ratu i njegovim logičkim posljedicama, onda…

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

   

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA