Najnovije

Kedmi: Događaji do leta 2022. opredeliće sudbinu sveta i novi odnos snaga između SAD i Rusije

Jakov Kedmi je bivši šef izraelski obaveštajne službe Nativ.

Danas je priznati vojni ekspert i stručnjak za geopolitiku i strateške procene. U svakom slučaju, jedan od onih koji mogu da znaju više, a znaju i težinu javne reči.

Evo njegovog viđenja aktuelnog američko-ruskog odmerava snaga i značaj ishoda tog `rvanja` za budućnost sveta:

Jesam rekao da sadašnje prilike u svetu podsećaju na 1914-tu godinu. Nisam, međutim, hteo da kažem da će do leta izbiti novi veliki rat.

Hteo sam da upozorim da je 1914-ta bila prelomna da tada sve više nije bio kakav je bio do avgusta te godine.

Slično stvari stoje i danas. Ono što će se, ovako ili onako, dogoditi do leta 2022-ge, opredeliće novi svetski poredak – novi odnos snaga između SAD i njihovih saveznika i Rusije.

Ako Rusija u pregovorima, koji su realno počeli sa susretom Lavrova i Blinkena, dođe do uspeha, delimičnog ili potpunog, to će biti delimični ili potpuni poraz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. U svakom slučaju: slabljenje SAD, kako u Evropi, tako i u svetu u celini.

Sve oči su uprte u to `rvanje`, sve zanima – čime će se završiti. Jer, sve ostalo u svetu će se razvijati u zavisnosti od tog ishoda.

Poraz SAD značiće i silazak Vašingtona sa pozicije svetskog žandarma. Više neće biti ni onog što je govorio Obama: mi određujemo pravila, a svi ostali im se moraju potčinjavati.

U slučaju makar delimičnog poraza, SAD više neće određivati nikakva pravila. Svetsku dinamiku će opredeljivati interakcija više zemalja, među kojima će biti i malih. NJihovi interesi će se takođe uzimati u obzir.

Dasadašnjeg diktata, svakako, više neće biti.

Ako Rusija ne dođe ni do kakvog uspeha, to će biti poraz sadašnje njene politike i lični poraz Putina. To će se odraziti i na stabilnost vlasti i na budućnost Rusije.

Neuspeh Rusije dovešće u pitanje i samo njeno postojanje kao države.

A što se tiče krilatice Bžežinskog da se svaki američki svetski poredak pravi „protiv Rusije, na račun Rusije i na komadima u koje bude pretvorena“, mogu odgovoriti parafrazom:  novi poredak će nastati na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Neću da kažem da će to biti na njihovim ruševinama, ali hoće na račun vlasti i uticaja SAD u svetu.

To je jedna od varijanti razvoja događaja u narednim godinama, ali sami Amerikanci biti u prilici da izaberu. Jer, pitanje je koliko će unutrašnja situacija, vlast, ekonomija i državno jedinstvo SAD izdržati sve ono se bude dešavalo tokom 2022-ge.

Usput i o sitnici u svemu ovome: snovi današnjih ukrajinskih banderovaca o ulasku u NATO biće sahranjeni zauvek. Samim tim: i njihova vlast.

Tako će proći i ostale političke prostitutke koje su prodavale svoju zemljau računajući da će im na Zapadu više platiti.

Može li Ukrajina sebi dozvoliti na ne uđe u rat sa Rusijom? Odgovor je: ona sebi ne sme dozvoliti rat sa Rusijom.

Ako se upusti u taj rat – to će biti neopozivi kraj ukrajinske vlasti tokom samo nekoliko sati. Ukrajina nema nikakve šanse i to u Kijevu znaju.

Ni njeni pokrovitelji nemaju nikakve šanse, a i oni to odlično znaju.

Ukrajinu sada guraju u prvi plan da odvuku pažnju od glavnog: od preformatizovanja svetskog poretka između Rusije i SAD.

Amerikanci su odugovlačili i smišljali kako da to izbegnu. Ispipavali su – koliko je Rusija ozbiljna u svojim namerama. Sudeći po njihovim poslednjim izjavama – shvatili su da je sve zaista ozbiljno.

Shvatili su da Putinove reči o vojno-tehničkim metodima nisu prosto reči, niti namera da se SAD zaplaše. Da iza tih reči stoje realne namere. I da je za njih bolje da te namere ne budu potvrđene realnim dejstvima.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA