Najnovije

"London će pucati sebi u nogu ako uvede najavljene sankcije Moskvi"

Moskva je saopštila da će odgovoriti ako Velika Britanija uvede sankcije kompanijama i ruskim građanima, najavljene od strane Londona kao potencijalnu posledicu bilo kakvih navodnih agresivnih akcija Rusije protiv Ukrajine.

Govoreći na pres konferenciji, portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ponovila stav Moskve, insistirajući da, ukoliko London postupi po pretnjama sankcijama, Velika Britanija treba da očekuje odgovor na isti način.

„Primeli smo k znanju nečuvene izjave britanskog Forin ofisa o njegovoj nameri da kroz parlament provuče dokument koji bi pružio nove osnove za sankcionisanje ruskih pravnih i fizičkih lica“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, „ako se najavljene sankcije budu primenjivale neselektivno na ruske kompanije bez ikakvih pravno potkrepljenih činjenica, to će biti ozbiljna prepreka u razvoju trgovinskih i ekonomskih odnosa“.

„Naš odgovor će uslediti“, naglasila je Zaharova. Ona je insistirala da će London pucati sebi u nogu ako Moskvi uvede sankcije, jer bi to ugrozilo „sopstvenu investicionu atraktivnost Velike Britanije i zapravo ugrozilo njihov veliki biznis“.

Saopštenje Zaharove dolaze nakon što je Velika Britanija otkrila plan za sankcionisanje više ruskih pojedinaca i preduzeća ukoliko Moskva eskalira navodnu agresiju na Ukrajinu. Pojačani paket sankcija mogao bi da znači da bi se širi krug ljudi i kompanija povezanih sa Kremljom mogao suočiti sa finansijskim sankcijama.

Britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras je u saopštenju navela da „ništa nije van stola i da se neće moći nigde sakriti“, dodajući da će nove mere „predstavljati najstroži režim sankcija Rusiji koji smo do sada imali i to je najveća promena u našem pristupu od izlaska iz Evropske unije”.

Zapadni lideri su poslednjih meseci više puta izražavali zabrinutost da se ruske snage navodno grupišu na ukrajinskoj granici radi navodne invazije. Kremlj je, međutim, oštro odbacio te tvrdnje, tvrdeći da je kretanje snaga unutrašnje pitanje i da se ne tiče nijedne druge države.

Izvor: Vostok.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA