Najnovije

DANI OBOJENIH REVOLUCIJA IZGLEDA DA ODLAZE U NEPOVRAT: Mehanizmi se primećuju i nailaze na otpor

Pretnja je 'otkrivena', 'ugrožava se javna bezbednost, životi i posedi su u opasnosti', komitet sigurnosti se formira, simulirani masovni mitinzi su održani.

Revolucija (Foto: Pixabay)

Piše: Patrik Armstrong

Verovatno prva od SAD skovana obojena revolucija je bila svrgavanje kraljevstva na Havajima 1893g. Havajska ostrva su bila ujedinjena ranih 1800.tih godina  i bili su međunarodno priznati kao nezavisna država, ali urođenici  Polinezijci su bili brojno nadjačani od strane došljaka koji su kupili dobar deo zemlje i posvetili je uzgoju šećera.  

SAD je bila glavno tržište za  šećer ali kada su domaći proizvođači šećera odneli prevagu nad  Vašingtonom da nametne tarifu, proizvođači na Havajima uvideli su da im preti opasnost po njihovo bogatstvo. U državnom udaru je svrgnuta kraljica, proglašena  je republika a nekoliko godina kasnije Havaji su postali teritorija SAD a tržište šećera je spašeno. Ništa od ovoga nije  rečeno u javnosti zarad opravdanja tog čina naravno: državni udar , poput kasnijih "obojenih revolucija:" je izvršen  zbog 'uzvišenih'  ciljeva  pre nego da se prizna da je puka pohlepa.

Pretnja je 'otkrivena', 'ugrožava se javna bezbednost, životi i posedi su u opasnosti', komitet sigurnosti se formira, simulirani masovni mitinzi su održani. Prigodno je bilo to da je brod američke mornarice bio u luci a trupe su došle na obalu ' da osiguraju bezbednost' itd itd. Prisustvo mornarice nije bila slučajnost jer su se američki predsednik i državni sekretar  složili sa tom zaverom a američki predstavnik diplomatije dok se pretvarao da ima neutralnost, bio je aktivni učesnik. Sve obavljeno brzo a vođe državnog udara proklamovali su se za novu provizornu vladu. U potpunosti a i očito lažnjak - nije bilo uopšte nereda a ' komitet za javnu sigurnost' je bio sačinjen od šećernih tajkuna i njihovih 'prišipetlji' - ali to stoji kao istorijski značajan događaj jer je to prvi sirovi pokušaj da se nešto usavrši u poznijim godinama.

Izveštaj Kongresa 1894.g odlučio je da sve bude 'savršeno savršeno' ali nakon jednog veka američki Kongres je doneo "odluku o izvinjenju" zbog državnog udara. Ko može da kaže da međunarodni poredak zasnovan na pravilima nije stvaran nakon toga? Da li su se Putin ili Si (Xi Jinping)  ikada izvinili zbog bilo čega zbog čega se on nije pre toga izvinio? 

Najskorija uspešna "obojena revolucija" desila se u Ukrajini 2013g-2014g. Udju onda ' ne-vladine organizacije - deo vezan za NEONske vlade je laž ( National Ecological Observatory Network prim.prev.) ali oni su zasigurno dobro organizovane; oni utabaju put. Viktorija Nuland, tadašnji pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, priznala je da je potrošila pet milijardi dolara da obezbedi sigurnu i prosperitetnu  i 'demokratsku Ukrajinu" : ogromna je to suma za siromašnu zemlju ( Čovek nauči ovde šta se promenilo od havajske 'obojene revolucije' pre 120 godina : 1) retorika je razvodnjenija 2 ) košta više.

Ona je bila onaj 'DŽon Stivenz' ( John Stevens prim.prem.) ukrajinske 'obojene revolucije'- poslata od strane Stejt Departmenta SAD da daju milostinju, donesu odluke i usmere učinak. A , kako dokazuje  presretanje  njihovih telefonskih  poziva , da blokira druge od angažovanja - jebala vas EU! ) Preporučujem da se odvoji vreme da se sasluša  deo Nulandinog govora  ovde da vidite koliko je ušećeren njen glavni govor  za ove 'obojene revolucije' postao - demokratija, ljudska prava, sloboda, reforme, Evropa; karavan "zapadnjačkih vrednosti" je kao lancima vezan za gorostasnu silu pohlepe i moći . Nijedna od ovih vrednosti prethodno vrednih poštovanja se ne mogu videti u današnjoj Ukrajini  ali interesi Ukrajinaca (a ni Havajčana)  nikada nisu ni bili poenta  'obojenih revolucija' , tajkuni u industriji šećera su želeli da sačuvaju svoj pristup na tržište  SAD. Mornarica SAD je želela bazu na Krimu. 

Ali vreme " obojenih revolucija" izgleda da bespovratno bledi . Istovetni mehanizmi se primećuju i nailaze na otpor. Primetite, na primer, trenutak u ovom videu protesta u Sevastopolju kada komentator-  koji ga je video ranije na Majdanu - ističe brižljivo odmaknute ljudi, koji nose crveno da mogu da se prepoznaju, usmeravajući naizgled verodostojan i spontan protest. Organizatori su pokušavali da naprave od krimsko - tatarskog pitanja 'kost razdora'. ( Pitam se , uzgred budi rečeno, koliko potrošača zapadnjačkih 'novinskih' medija misli da su Tatari autohtoni?). Ja se dobro sećam ovog dokumentarca jer je to bio prvi put da vidim ljude sa one strane 'obojene revolucije' koja 'nasluti' kako 'organizatori' funkcionišu : do ovog trenutka oni reaguju uvek pogrešno i previše kasno. Ali mnogi iz redova snaga bezbednosti na Krimu 2014.g su bili na Majdanu i imali su ogromne šanse da posmatraju kako se spontanost ' organizuje'.

Organi vlasti i njihove službe bezbednosti postaju proaktivni i koriste društvene medije - dobar primer je snimak sastanka organizatora protesta u Hong Kongu sa zvaničnikom ambasade SAD. I mi imamo snimak jednog od saradnika Navalnog koji moli za novac od zvaničnika Ambasade UK; nije , uveravao je zvaničnika ' to velika suma novca za ljude koji rizikuju  milijarde'. Katkad je to puka slučajnost a nije rezultat planiranja po službama bezbednosti targetiranog. Civilni avion prima lažnu dojavu o podmetnutoj borbi, on se prizemljuje u skladu sa pravilima, jedan od putnika je operativac 'obojene revolucije', oni ga uhapse, on propeva. Još uvek ima malo volšebnog u Protasevičevoj priči ( Protasevich prim. prev.) , ali zapadnjačka verzija zasigurno nije tačna.

A kada se sve završi i propadne, Vašington nonšalantno odbacuje svoje poluge. Gde se dede Yuščenko (Yushchenko prim.prev.)  danas? Nekada 'voljena draga' 'narandžaste revolucije' u Kijevu, danas je niko i ništa. Saakašvili ( Saakashvili prim. prev.)  , ponovno iskorišćen i ponovo debakl u Ukrajini, je u zatvoru u Tbilisiju danas. Oko njega se ne diže galama. Añez je u zatvoru, Protasevič zaboravljen. Videli smo mnoge zapadu naklonjene  'spasioce demokratije' kako dođu i odu u Rusiji - Berezovski , Khodorkovski i Pusi Rajot ( Berezovsky , Khodorkovsky, Pussy Riot prim. prev.) su deo prošlosti ; danas je to Navalni ali je i njemu verovatno istekao rok trajanja. On je samo rekvizit u pozorištu 'obojene revolucije' 

I mi dolazimo do još jedne tajne pobede nad " obojenom revolucijom" - samo 'jako'. Imperator Aleksandar je rekao francuskom ambasadoru da su Napoleonovi neprijatelji  prerano odustali, on bi, pak, išao do Kamčatke, ako bude trebalo. Umesto toga otišao je u Pariz. Maduro i dalje sedi na predsedničkoj fotelji u Karakasu, Guaidó je prisiljen da moli ; Brisel je prestao da se pretvara ali Vašington se drži  za zabludu kao 'pijan plota' . Lukašenko istrajava. Peking je očvrsnuo svoje pozicije u Hong Kongu. Štaviše, u Gruziji (' ružičasta' revolucija ) Ševardnadze ( prim.prev. Shevardnadze)  je bio nevoljan da koristi silu a u Kijevu ( 'narandžasta' revolucija i Majdan) Yanukovič ( Yanukovich prim.prev)  nije bio voljan da upotrebi silu. Naravno nije da nisu bili krivljeni bez obzira na sve od strane aparata zapadnjačke propagande ( koji se uopšte nisu libili da podstrekuju nasilnu reakciju od strane organa vlasti, što bi bilo upakovano od bahatih zapadnjačkih medija kao nasilje protiv mirnih demonstranata. Nije to uopšte isto, naravno, u zapadnjačkim  konstruktima 'ljudskih prava' zasnovanom na pravilima utemeljenom međunarodnom poretku,  kao sve ono što se dešava u Melburnu ili Parizu ili Londonu. Donekle, 'obojene revolucije' su 'igre čekanja na pravi trenutak' a 'pretendent na vlast' ukoliko sačuva pribranost ima izvesne prednosti. 

Ali verovatno najjača 'profilaksa' protiv obojene revolucije je da se spreči da počne. A ovde je neophodno da se ' izbace 'inostrane ' nevladine organizacije' pre nego se one osnuju. Biće, naravno, mnogo protivljenja od strane Zapada ali je važno za ' one na nišanu'  da se shvati da njihovo prenošenje od strane štampe na Zapadu je i uvek će biti negativno, bez obzira šta oni da urade, kažu ili argumentuju. To je propaganda, od nje se ne očekuje da bude utemeljena na činjenicama. I često je zabavno repetitivna - zapadnjački propagandisti su previše lenji i suviše prezrivi prema svom slušateljstvu, pa stalno ponavljaju  već viđene histerične ispade . Na primer : setite se kada je 'Rusija' hakovala elektro mrežu 2016.g u Vermontu? Ovog puta 'to' je  pobesneli kineski predsednik XI Jinping zatvorivši kanadske hidroelektrane ( prim.prev. ovo je sarkazam autora)

Ponekad je sve to  idiotski aljkav pristup problemu : SI EN EN ( CNN)  nam govori da Rusija, Kina i Iran svi besomučno hakuju  američki izborni sistem; SI EN EN  onda nastavi kako Rusija voli Trampa a Kina voli Bajdena; Stoga, kako bi  Šerlok Holmz zaključio, SI EN EN mora da veruje da je Iran odlučio ishod. Oni koji su 'na nišanu'  ne treba da brinu o zapadnom prenošenju događanja - ako ste današnja meta svi prenosi će biti negativni . Vidi # savremeno uzbuđenje oko " narušavanja tajvanskog vazdušnog prostora" bez pominjanja ovog istovremenog događanja. Činjenice nisu bitne : Panama Pejperz su se ticale Putina osim što ga nisu pominjali a stoga mora da su bile napisane od strane Putina ( opet sarkazam autora prim.prev) . Pandora Pejperz (prim.prev. Pandora Papers) nam daju reprizu.


Prethodni uspesi - u skorije vreme , Ukrajina dva puta , Gruzija - postaju debakl: Hong Kong, Venecuela i Belorusija.  Zemlje koje su im meta su naučile kako da se suprotstave napadima. Suštinska pravila za pobedu nad obojenim revolucijama su:  

Oni dolaze od spolja. I onda odstranite  pridošlice  i ratosiljajte se inostranih 'nevladinih' organizacija. To je verovatno najvažnija preventiva : operatori 'obojene revolucije' su bili prilično razulareni na primer u Ukrajini. 
Setite se Aleksandrovog  saveta :
Ne odustajte previše rano. Maduro i Lukašenko su još uvek tu. Da ne kažem ništa o Rusiji , Kini i Iranu.
 
Ne bojte se da će vas kriviti : kriviće vas bez obzira na sve. Zapadnjačku propagandnu mašinu ne zanimaju činjenice.

Budite žilavi. Sve ide svojim tokom u ovim stvarima; ukoliko ih narušite, teško je da se vrate u kolosek.

Budite strpljivi , kao što smo videli u Honkongu, sveopšti bes javnosti je većinom izveštačen i brzo će se stišati.

Naučite tehnike kako se to radi , pratite ih i suprotstaviti im se.i konačno vreme je na našoj strani.  Zapad ne postaje jači. Ono što neokonzervativci zovu ' osovina revizionista' postaje jača. 

Izvor:www.strategic-culture.org/prevod i adaptacija angloworld translations

anglo.world.translations@gmail.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA